Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Över 200 personer har skadats i sammandrabbningar i Jerusalem.

■■■

FHM:s fel: Nästan alla smittade får symtom.

■■■

Hemliga dokument avslöjar: Kina vill att länder ska bojkotta FN-möte.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Sammandrabbningar i Jerusalem

Palestinier och israelisk polis drabbade på fredagskvällen samman i det som slutade med 200 skadade. Enligt Röda korset fick 88 palestinier skador från gummikulor. Samtidigt skadades 17 poliser.

Sammandrabbningarna skedde efter kvällsbönen och beror på att palestinierna kan bli av med landområden, som israelerna anser sig ha rätt till.

Palestinier ska ha under drabbningarna ha visat Hamas-flaggor – och polisen gått på Al-Aqsa moskén. 

Och våldet väntas trappas upp under helgen. Då sammanfaller den muslimska högtiden ”Laylat al-Qadr” med en nationell helgdag för israelerna.

FHM:s fel: Nästan alla smittade får symtom

När pandemin nådde Sverige trodde många experter inklusive Folkhälsomyndigheten att en stor del av dem som smittades av covid-19 inte fick något symtom. 

Det är fel. 

Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten presenterade i torsdags. Den visar att 96 procent av alla som testades positivt för covid-19 kände av symtom vid tiden runt provtagningen.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att de som inte känner av symtom tycks vara vanligare bland yngre personer.

– Men i den stora merparten av fallen handlar det om människor som är på väg att insjukna, eller som har så diskreta symtom att man inte sätter dem i samband med att man är sjuk, enligt vår uppfattning, säger Karin Tegmark Wisell till Svenska dagbladet.


Kina: Bojkotta FN-möte

Fler än en miljon muslimska uigurer har satts i vad som liknar koncentrationsläger i Xinjiang. Vittnen berättar hur de utsätts för tortyr, tvångsarbete och sexuella övergrepp.

Kinesiska myndigheter har av mängder med länder – bland annat USA – kritiserats för att systematiskt kränka uigurers mänskliga rättigheter.

På onsdag arrangerar Tyskland och Storbritannien en FN-konferens om mänskliga rättigheter i området. Inför konferensen har nyhetsbyrån Reuters tagit del av dokument från Kinas FN-delegation – som vill uppmana FN-länder till bojkott.

Enligt Kina vill arrangörerna skapa ”turbulens och splittring” i landet.

”Det är ett politiskt motiverat evenemang”, står det i dokumentet, enligt Reuters.

Kina anser att FN-konferensen ”bara kan leda till mer konfrontation”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.