Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Senaste nytt med Expressen TV.

Ryska fartyg lämnar Östersjön, uppger Michael Claesson, insatschef på Försvarsmakten. 

■■■

En svensk pedofil har åtalats i Malmö – han misstänks för övergrepp på 41 personer. 

■■■

En kvinna i 60-årsåldern har dött efter torsdagens brand i Göteborg. 

Ryssland har lämnat Östersjön

Ryssland har haft flera landstigningsfartyg i Östersjön sedan en dryg vecka tillbaka. Enligt Michael Claesson är de nu på väg därifrån med olika typer av last, säger han i ”P1 Morgon” i Sveriges Radio.

Att de rör sig in och ut ur Östersjön är inte märkligt, och att Sverige agerade handlar om den samlade bilden, anser insatschefen.

– Det är inget onormalt att Ryssland som strandägarstat i Östersjön rör sig med fartyg och andra typer av militära resurser in och ut ur Östersjön, det är inget märkligt i sig. Utan det faktum som vi förhåller oss till det är ju när normalbilden förändras, och det gjordes vid det här tillfället, då agerade vi, säger Michael Claesson till SR.

Svensk pedofil åtalas

En tidigare dömd svensk pedofil misstänks nu för övergrepp på sammanlagt 41 personer – majoriteten av dem är barn som bor utomlands. 

Genom internetplattformar som Discord och Omegle har övergreppen kunnat genomföras på en internationell nivå. 

Mannen har nyligen dömts i hovrätten i ett tidigare fall där han utsatte nio barn i Sverige för sammanlagt 125 sexualbrott. 

Nu åtalas han alltså igen för bland annat grov våldtäkt mot barn

– Den största utmaningen under förundersökningen har varit att identifiera målsägandena, särskilt de som befinner sig utanför Sverige. Dessvärre har den begärda internationella rättsliga hjälpen angående data från de olika internetplattformarna inte gett det resultat vi inledningsvis hoppades på, säger Adrien Combier-Hogg, åklagare, i ett pressmeddelande. 


Kvinna död i brand

Det var under tidig torsdagsmorgon som en brand bröt ut i ett lägenhetshus på Tredje Långgatan i centrala Göteborg. 

Ett tidningsbud larmade SOS och när räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad med öppna lågor och rökspridning. 

Omkring 40 boende evakuerades till ett närliggande hotell och en kvinna i 60-årsåldern fick föras till sjukhus. 

Där har hon fått intensivvård men avled under söndagen till följd av sina skador, skriver GP. 

Branden kunde begränsas till en lägenhet men hur den startade är ännu inte fastställt. Polisen skrev i samband med händelsen en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.