Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En kraftig brand rasade i ett äldre hus i centrala Laholm.

■■■

Danska fotbollsstjärnan Christian Eriksen som fick hjärtstopp under helgens match ger sina första ord om den dramatiska händelsen.

■■■

Kritikerna är inte nådiga mot Boris Johnson efter helgens G7-möte.

■■■

Det här är morgonens viktigaste nyheter.

Brand i centrala Laholm: ”Kommer att brinna ner”

Under natten mot måndag utbröt en kraftig brand i centrala Laholm.

En äldre byggnad vid Stortorget började brinna och som inte kunde räddas.

– Byggnaden kommer att brinna ner, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland. 

När räddningstjänsten kom till platsen strax efter larmet kom vid 3.20-tiden, fick de inrikta sig på att förhindra spridningsrisken. Flera bostadshus ligger intill huset och boendes fick evakueras.

– Just nu är det ingen annan byggnad som har börjat brinna. Vi kyler av närloggande byggnader för att elden inte ska sprida sig, säger Peter Karlborg.

Enheter från både Laholm och Halmstad var på plats. Ingen ska ha skadats vid händelsen. En förundersökning om mordbrand har inletts av polisen.

Första orden från Eriksen

Fotbollsvärlden hamnade i chock i lördags.

Den danske mittfältaren Christian Eriksen fick föras till sjukhus efter att ha fallit livlös mot marken i Danmarks möte med Finland i pågående EM-slutspel.

Nu har landslagsstjärnan skickat en första hälsning från sjukhussängen.

– Jag mår bättre, men nu jag vill förstå vad som hände, hälsar han via La Gazetta dello Sport.

Efter att ha fått hjärt- och lungräddning med hjärtstartare togs Eriksen till Rigshospitalet i Köpenhamn där hans tillstånd stabiliserades.

Via sin agent hälsar och tackar dansken till alla som höll andan för hans skull i lördags.

”Tack alla, jag kommer inte ge upp. Jag mår bättre, men nu jag vill förstå vad som har hänt. Jag vill säga tack till er alla för det ni har gjort för mig”, säger Eriksen till italienska La Gazzetta dello Sport.

Under en pressträff med danska fotbollsförbundet kom frågor kring vad som fick Eriksen att kollapsa.

– Vad ska jag säga? Han var borta, det var hjärtstopp. Hur nära var vi? Jag vet inte, vi fick tillbaka honom efter ett återupplivningsförsök, det är ganska snabbt. Detaljerna om vad som hände lämnar jag till experterna på Rikshospitalet, säger danske landslagsläkaren Morten Boesen.

Kritiken mot G7: ”Kolossalt misslyckande”

Mycket hopp hade satts till helgens G7-möte och brittiska premiärministern Boris Johnson som stod som värd.

Framför allt rörde kraven mer coronavaccin till den fattigare världen, en tidsplan för avskaffandet av kolkraften, samt krafttag mot Kina för landets övertramp mot mänskliga rättigheter.

Men enligt kritikerna kom inte något av värde ut från mötet.

– Aldrig tidigare i G7:s historia har luckan mellan vad världen behöver och vad G7 gör varit så stor. Vi behöver inte vänta på historiens dom över det här mötet för att se att det har varit ett kolossalt misslyckande, säger Max Lawson på den globala hjälporganisationen Oxfam, till the Guardian, som lyfter fram att ingen tidsplan på avskaffandet av kolkraften presenterades.

WHO har sagt att G7 hade behövt utlova elva miljarder doser vaccin – tio miljarder fler än vad som blev fallet. Boris Johnson tillbakavisar kritiken och säger på en presskonferens att målet att ha vaccinerat hela världen till i slutet av nästa år kommer att uppnås mycket tack vara de länder som deltog på mötet. 

Om fem månader står Boris Johnson värd för ytterligare ett toppmöte. Den gången handlar det om FN:s klimatkonferens i Glasgow – en konferens vars framgångar flera bedömare nu tror hänger på en skör tråd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.