Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

John Walter, 5, försvann från sitt HVB-hem och hittades senare död i en å – nu är hans pappa mycket kritisk till hur ärendet har hanterats.

■■■

Polisen har inlett en förundersökning om mord efter att en man hittats död i en lägenhet i Helsingborg.

■■■

Olof Palme myntade begreppet ”ekocid” – nu kan grova miljöbrott bli fall som tas upp i tribunalen i Haag.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

John Walter, 5, försvann från hem – hittades död

John Walter, 5, hittades död i ån intill HVB-hemmet i Hagfors. Den rymningsbenägna pojken kunde ensam lämna HVB-hemmet där han bott några veckor.

Pojken som föddes för tidigt och hade både autism och ADHD var i behov av extra hjälp under sommaren då hans förskoleavdelning stängdes. Men hans föräldrar berättar nu för SVT Nyheter att de inte ville att pojken skulle bo på hemmet.

”Med tanke på hur många brister det finns och jag fick höra att John Walter rymt igen från sitt kortis är mitt svar blankt Nej!” skrev mamman till kommunen, enligt SVT.

Men trots det blev placeringen av och pappan Hans-Erik Sjöholm är mycket kritisk till hur både Falu kommun och vårdkoncernen Humana hanterat ärendet.

–Jag bad dem om en enda sak, att de skulle ha uppsikt. En sak och det klarade de inte, säger han.

Kommunen har inte velat kommentera ärendet.

– Vi kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Magnus Nordahl, sektionschef för Barn och familj i Falu kommun, till SVT.

Misstänkt mord i Helsingborg

Under natten till onsdagen hittades en man död i en lägenhet i centrala Helsingborg. Klockan 04.33 larmades polisen till platsen och det är i nuläget oklart vad som har hänt och polisen har därför inlett en förundersökning om mord.

– En teknisk undersökning kommer göras på plats under dagen i dag, säger Katarina Rusin som är presstalesperson för polisen i region Syd.

En person är gripen.

Nu kan Palmes klimatförslag bli verklighet

Sveriges förre statsminister Olof Palme tyckte att en internationell domstol skulle hantera grova miljöbrott. Han myntade också begreppet ”ekocid” för att beskriva skadorna orsakade av Agent Orange – miljögiftet som USA sprutade ner de vietnamesiska skogarna med.

Nu kan det hela bli verklighet, organisationen ”Stoppa ekobrott” anser att det inte görs tillräckligt mycket för att tackla klimatkrisen och har därför lagt fram ett förslag om att grova miljöbrott kan bli fall som tas upp i tribunalen i Haag. 

Det skulle i så fall bli det första tillskottet i tribunalen i Haag sedan nazister började åtalas i mitten av 1900-talet.

Världspolitiker som Frankrikes president Emanuel Macron och flera andra länder har nu ställt sig bakom förslaget. Greta Thunberg har donerat 100 000 euro, över en miljon svenska kronor, till kampanjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.