MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

En gängledare för mc-klubben No Surrender sköts ihjäl i Norrköping och ytterligare två personer misstänks ha mördas. I dag meddelar tingsrätten sina domar mot sex misstänkta män. 

■■■

S-profiler: Löfven kommer avgå – och återkomma

■■■

Förskola totalförstörd efter misstänkt mordbrand i Grums.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter

Tre män sköts ihjäl – i dag faller domen

Den 5 december 2019 dödades två män, den ene i 40-årsåldern och den andre i 45-årsåldern, utanför en nattklubb på Slottsgatan i Norrköping. Från en passerande bil sköts de till döds med pistol och automatvapen och kalabalik utbröt på platsen. 

Båda männen var medlemmar i mc-klubben No Surrender och 40-åringen ska ha varit gängledare i klubben. 

Fyra män är åtalade för att ha dödat männen tillsammans och i samförstånd. 

Våren 2020 skedde en ny skottlossning mot två personer, denna gång utanför en restaurang i handelsområdet Ingelsta i Norrköping. En person dödades, den andra klarade sig utan att träffas av skotten.

Samma fyra personer som är åtalade för de första morden är även åtalade för denna händelse, tillsammans med ytterligare två personer.

I dag meddelar tingsrätten dom mot sex män som åtalats för inblandning i morden.

S-profiler om Stefan Löfvens misstroendeomröstning

Statsminister Stefan Löfven står inför två alternativ om han fälls i måndagens misstroendeomröstning: extraval, eller talmansrundor.

Flera S-profiler som Svenska Dagbladet har talat med tror på det senare.

– Ett extraval är ett riskabelt projekt eftersom det blir ett lägre valdeltagande och det brukar traditionellt drabba Socialdemokraterna, säger debattören Göran Greider till SvD.

Enligt Stig-Björn Ljunggren, mångårig S-debattör, statsvetare och politisk chefredaktör på tidningen Sydöstran, skulle ett extraval signalera att Löfven också är en av dem som ställer till med problem.

– Det allra mest troliga stalltipset är ju att Löfven återuppstår som statsminister precis som Ingvar Carlsson 1990, säger han till tidningen.

Det som då sker är att talman Andreas Norlén tar över processen och kallar in partiledarna till samtal för att sondera terrängen och sedan föreslå en ny statsminister – det vill säga talmansrundor. 

Det kan i sin tur leda till att Löfven återkommer. 

På måndag röstar riksdagen om att fälla statsministern.

Förskola totalförstörd efter misstänkt mordbrand

En förskola började under natten mot fredag att brinna i Grums och en stor räddningsinsats sattes förgäves in för att rädda byggnaden.

Larmet om branden kom strax före klockan 02 och när räddningstjänsten anlände möttes den av en fullt utvecklad brand i en del av byggnaden, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Minst 13 enheter från tre stationer försökte att få branden under kontroll, enligt SOS Alarm, men lågorna spred sig via vinden och förskolan har totalförstörts.

Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Inga person har rapporterats skadade i samband med branden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.