Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Partiledarnas kritik mot Centerpartiets agerande • Allt fler fullvaccinerade på Iva • Kvinna fick katt kastad i ansiktet

Följ senaste nytt i Expressen TV.

M, MP och KD kritiserar C för att ligga bakom regeringskrisen – något som C inte håller med om. 

■■■

En allt större andel fullvaccinerade vårdas för covidsjukdom på IVA – Anders Tegnell fasar nu för att vaccineffekten håller på att ebba ut.

■■■

Kattack i Landskrona – två ungdomar kastade djur på kvinna.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter

Attackerna mot C i Aktuellt 

Superonsdagen kan sammanfattas i sju turbulenta timmar där S-ledaren Magdalena Andersson kom och gick som statsminister – efter att MP lämnat regeringssamarbetet när högeroppositionens budget gick igenom i budgetvoteringen.

Under onsdagens Aktuellt var flera partiledare kritiska mot just Centerpartiets agerande, efter att de röstat fram Andersson som statsminister men inte röstat på regeringens budget. 

– Vi är djupt besvikna. Vi uppfattar att deras agerande beror mer på politiskt spel, säger MP:s språkrör Per Bolund.

M-ledaren Ulf Kristersson stämmer in i kritiken. Han menar att agerandet från C är ”obegripligt”.

– Jag skulle gärna göra upp även med C. Men eftersom de vägrar prata med andra partier så funkar inte det, säger Kristersson.

Centerpartiet, å andra sidan, menar att det är MP som står för kaoset i politiken.

Alla turer under onsdagens politiska kaos

Magdalena Andersson valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister – avgick efter sju timmar.

Tegnells varning: Vaccineffekten kan klinga av

Allt fler som behöver vårdas på iva för covid-19 är fullvaccinerade. Ett faktum som oroar Folkhälsomyndigheten som nu manar på ytterligare för att alla vuxna ska ta en tredje vaccindos.

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder, säger Anders Tegnell till DN.

Och det är bråttom, menar han, det lackar nämligen mot jul.

– De här grupperna borde verkligen få en möjlighet att vaccinera sig. Det vore väldigt olyckligt med en stor spridning när vi träffas under julen, säger han.

Kvinna fick katt i ansiktet

Kvinnan var på väg hem längs Föreningsgatan i Landskrona, under natten till torsdagen, när hon plötsligt stötte på två ungdomar.

– En av dem hade något i famnen. När de kom närmare henne kastade den här personen en katt på hennes ansikte, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral.

Kvinnan sökte vård på akuten i Lund, där hon även förhördes av polis.

– Hon har rivskador i ansiktet, så de skadorna är ju dokumenterade, säger Evelina Olsson.

Händelsen rubriceras som ringa misshandel. Vad som sedan skedde med katten är höljt i dunkel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.