Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Norska polisen har fått hård kritik för agerandet kring misstänkte pilbågsmannen Espen Andersen Bråthen – nu försvarar säkerhetspolisen PST bedömningen av honom.

■■■

Under natten har det inträffat flera olyckor på E4 i norra Sverige efter snöfall.

■■■

En jordbävning med magnituden 4.8 har inträffat på turistön Bali i Indonesien, rapporterar ABC News. Minst tre personer har omkommit i skalvet.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Missen om massmördaren: ”Mer våld än vi kunde tro”

Den 37-årige danska medborgaren Espen Andersen Bråthen sitter häktad för onsdagens våldsdåd i Kongsberg där fem personer dödades och tre skadades. 

Den norska polisen har i efterhand fått utstå kritik. Dels för att första patrullen inte varit beväpnad – och dels för att norska säkerhetspolisen PST haft honom på sin radar sen 2015 – men inte agerat.

Samtidigt uppger NRK att den norska säkerhetspolisen PST fick in larm om den misstänkta gärningsmannen redan 2015.

Efter flera utredningar slogs det fast att det var osannolikt att den anklagade skulle begå ett terrordåd. En bedömning som legat kvar sedan dess.

– Men vi ansåg utifrån hans mentala utmaningar och låga trösklar för att begå våld, att de var möjligt att han kunde utföra lågskaliga attacker, med enkla medel, säger Arne Christian Haugstøyl vid PST till NRK.

– Men han har klarat av att utöva mer våld än vi kunde tro.

Flera olyckor på E4 efter snöfall

I Västerbotten och Norrbottens län har snöfall skapat en trasslig situation ute på vägarna.

Räddningstjänsten har under natten fått rycka ut till sju trafikolyckor på E4 som alla har haft en koppling till vinterns intåg.

– Givetvis har det med snön att göra, säger inre befäl Bo-Lennart Björklund.

– Alla nattens trafikolyckor har inträffat längs E4. Men det är inga jättekrockar. Det handlar om avkörningar och bilar som kört in i mitträcket.

På fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall i Västerbottens kustland och i Norrbottens inland samt kustland och varnade för snömängder mellan 15-30 centimeter.

– Det handlar om avkörningar och bilar som kört in i mitträcket, säger Bo-Lennart Björklund, inre befäl vid räddningstjänsten region Nord.

Jordbävning på Bali – minst tre döda

Jordbävningen inträffade tidigt på lördagsmorgonen lokal tid på den populära turistön Bali och utlöste jordskred på flera platser. Enligt flera medier har tre personer omkommit och ytterligare sju skadats efter skalvet. 

En av de omkomna uppges vara en 3-årig flicka som hamnade mitt i ett jordskred, skriver ABC News.

Under coronapandemin har Bali haft tuffa inresekrav och de har bland annat hållit stängt för turister. Men i torsdags öppnade ön för internationella turister för första gången på över ett år. 

Den senaste stora jordbävningen på ön inträffade i januari och hade en magnitud på 6.2. Då omkom minst 105 personer och 6 500 personer skadades. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.