Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Israeliska militärflyg har fortsatt bomba Gaza under natten med tilltagande intensitet – civila utan vatten och el.

■■■

Två bussar och en lastbil har krockat mellan Värmdö och Stockholm – en busschaufför behövde klippas loss och det är begränsad framkomlighet.

■■■

Trots Centerpartiets tidigare motvilja – Vänsterpartiet sträcker ut en hand för framtida regeringssamarbete.

■■■

Det här är morgonens viktigaste nyheter.

Hamastunnlar utslagna – civila utan vatten och el

Israels försvar IDF uppger i ett uttalande att de slagit ”mot terrormål på Gazaremsan”. De uppger också att de förstört 15 kilometer av Hamas tunnlar i området och att de riktat sig mot nio Hamasledares hem, rapporterar Times of Israel.

Samtidigt har raketer avfyrats mot södra Israel, men de sköts ned av Israel, skriver Al-Jazira.

Sent på söndagen hölls möte med medlemmarna i FN:s säkerhetsråd bakom stängda dörrar, och ministrar och ambassadörer har bett om vapenvila. Men än finns inga tecken på det. 

Konflikten har eskalerat kraftigt under den senaste veckan, och läget i området beskrivs som det värsta sedan 2014.

– Jag har inte sett sådan här förödelse under mina 14 år i jobbet. Inte ens i kriget 2014, säger Samir al-Khatib, som arbetar med räddningsarbete i Gaza, till nyhetsbyrån AP.

Situationen för civila i Gaza blir allt värre då el- och vattenledningar slagits ut.

V vill regera med C

Att Liberalerna lämnat januarisamarbetet öppnar för nya regeringskonstellationer menar Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Hon ser samtidigt bara en väg framåt:

– Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partiet på vår sida - V, S, MP och C - för att regera landet säger hon till GP.

Centern och partiledaren Annie Lööf har tidigare förkastat ett sådant samarbete, då man inte vill regera med det Lööf kallar ”ytterkantspartier”. Något Dadgostar tar med en klackspark.

– Jag uppfattar inte att hon gör så, det verkar mer handla om att hon är väldigt engagerad i att utesluta Sverigedemokraterna, säger hon.

Serikrock utanför Stockholm

En lastbil och två bussar är inblandade i en seriekrock på väg 222 mellan Värmdö och Stockholm. Händelsen har ”stor påverkan” på trafiken.

– Det är jätteköer, säger Daniel Kaissisis, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Krocken skedde då lastbilen tappade släpet i diket, varpå den ena bussen krockat med lastbilen och sedan kördes på av den andra. 

Enligt räddningstjänsten fanns inga passagerare på bussarna.

– Den ena busschauffören klippte vi loss. Men det är inga större skador på busschauffören. Just nu är det bara trafikstörningar, säger Kaissisis.

Framkomligheten mot Värmdö är begränsad och avfarten mot Saltsjöbaden är avstängd enligt Trafikverket.

Här evakuerar de i panik kort före bomben

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.