Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Annie Lööf och Centerpartiet ökar mest av alla riksdagspartier, enligt en ny opinionsundersökning.

■■■

Film visar det brutala polisvåldet i Rinkeby: Turades om att slå med batong.

■■■

Kinesisk farkost störtar okontrollerat mot jorden – slår ner någonstans på jorden. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter

Lööf ökar mest av alla

Centerpartiet har gått fram med två procentenheter sedan april, enligt Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för maj. Enligt Anders Lindholm på Demoskop beror det på Annie Lööfs tydliga ställningstagande mot Sverigedemokraterna. 

– Samtidigt sker väljarströmmarna nu framför allt mellan C och den rödgröna konstellationen. Främst handlar det om väljare från MP, men det finns tendenser att även S- och V-väljare nu söker sig till C, något som tidigare var ovanligt, säger han till Aftonbladet. 

Stödet för Socialdemokraterna är sedan den senaste mätningen oförändrat – men Miljöpartiet går för första gången på ett år över riksdagsspärren. 


Två poliser omplaceras efter polisvåld

Medan den liggande mannen desperat försöker skydda sig mot det grova våldet turas två poliser om att utdela med batongslag. 

En ny film från Nyhetsbyrån Järva visar det våldsamma ingripandet i Rinkeby. 

– Det här är väldigt kraftigt våld som utövas gentemot den här personen. Och det här kände jag direkt att det måste jag pröva, så vi lämnade över materialet och gjorde en anmälan till våra särskilda utredningar, säger Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, till TV4 Nyheterna. 

Nu har två poliser omplacerats i väntan på att utredningen ska bli färdig. 

Mannen var en av två som smet från en trafikkontroll i Kista. Brottsmisstankarna mot de två männen gäller drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och våldsamt motstånd.


Kinesisk farkost störtar okontrollerat

Raketbiten som far runt utom kontroll runt jorden är en del av en kinesisk raket av modellen Long March 5B, Kinas största raket. Raketen sköts upp i slutet av april tillsammans med den första av sex moduler som ska bli den kinesiska rymdstationen Tiangong. Efter att raketen fört ut sin last i rymden och kopplat loss den, inträdde raketens kärna i omloppsbana. Där har den sakta dragits tillbaka mot jordens atmosfär.

Och i helgen väntas farkosten att träffa jorden – men ingen vet var. 

De senaste 30 åren är det bara Kina som har använt sig av taktiken att låta raketer störta på slumpmässig plats, säger astrofysikern Jonathan McDowell till New York Times. Och ingen har någonsin låtit så mycket rymdskrot återinträda okontrollerat.

– Det är nonchalant av dem. Det är oansvarigt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.