Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Den tredje vågen kommer ta slut snart, bedömer två experter. 

■■■

En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för en grov misshandel i Filipstad.

■■■

Tungviktaren OECD får kritik av Riksrevisionen för Sveriges Pisa-resultat.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Experterna: Bättre tider väntar

För Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, är det tydligt att vi går mot bättre tider. 

– Vi ser redan nu en positiv effekt av vaccineringarna i en del länder respektive regioner, som hunnit längre i sin vaccinationsutrullning, säger han. 

Han får medhåll av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, som pekar på utvecklingen i Israel. 

– Där började man se en effekt vid 40 procents vaccinationstäckning. När de var uppe i 60 procents täckning så försvann infektionen ganska snabbt, säger han. 

– På senare tid har det kommit formella systematiska analyser, som uppskattar att risken att smittas utomhus bara är 5 procent i jämförelse med risken att smittas inomhus. När vi både går mot sommar och samtidigt får hög vaccinationstäckning, så kommer viruset inte ha en chans, säger Joakim Dillner. 

Förutsatt att vaccinationsutrullningen fortgår som planerat, så bedömer Joakim Dillner att det inte blir någon fjärde våg i höst. 

Grov misshandel i Filipstad

En man har förts till sjukhus svårt skadad efter att ha blivit misshandlad i en lägenhet i Filipstad under natten till söndagen.

– Jag vet inte hur pass allvarligt skadad han är men det var tal om att föra honom till sjukhus med ambulanshelikopter så det handlar om svåra skador, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.

En man i 30-årsåldern är gripen misstänkt för grov misshandel och förhör har hållits under natten.

Polisen håller under söndagsmorgonen lägenheten där brottet skedde avspärrad för en teknisk undersökning. 

– Den misstänkte mannen blev under natten anhållen, säger Olga Korpela. 

OECD får kritik efter Pisa-resultaten

Det var förra året som Expressen avslöjade att Sverige inte haft följt reglerna för PISA-undersökningen, då alldeles för många elever exkluderats ur underlaget. 

Hanteringen fick stor kritik och regeringen valde då att be OECD om en dubbelkontroll – där Sverige fick grönt ljus. 

Men Riksrevisionen håller inte med, utan skriver: ”OECD kan inte anses ha gjort en oberoende och trovärdig granskning. OECD:s slutsatser baseras på felaktiga antaganden om hur svensk skola fungerar”.

– Vi är ganska kritiska till hur OECD hanterat väldigt mycket i samband med de här frågorna. Jag har blivit förvånad flera gånger över att OECD inte varit grundligare, säger revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih, projektledare för granskningen, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.