Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Stormen Gyda har dragit söderut – flera rapporter om nedfallna träd och tågtrafik ställs in.

■■■

Flera myndigheter i Ukraina har utsatts för ett cyberangrepp, rapporterar AFP.

■■■

Prins Charles och prins William uppges drivande i beslutet att tvinga bort prins Andrew efter våldtäktsanklagelserna.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Stormen Gyda drar söderut

Efter vattenkaoset i norr – nu drar stormen Gyda söderut.

Trafikverket valde redan under torsdagen att ställa in tåg på flera platser i Skåne, Blekinge och Småland. Anledningen är att blåsten skulle kunna leda till att träd faller ner över spåren.

I Östergötland har räddningstjänsten hanterat ett tiotal larm om nedfallna träd under natten och morgonen.

– Men inga olyckor har inträffat på grund av det som tur är, säger Christian Lind, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

Och i Västsverige har den hårda vinden lett till stopp i tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Borås, rapporterar P4 Väst. 

Stort cyberangrepp mot Ukraina

Flera myndigheter i Ukraina har drabbats av en stor cyberattack, uppger nyhetsbyrån AFP. Det rör sig även om flera hemsidor för olika departement. På flera hemsidor står följande meddelande, på ryska, polska och ukrainska:

”Ukrainare! All information om er har blivit offentliggjord, var rädda och förvänta er det värsta”.

”Det är så här det börjar”, skriver Ukrainaanalytikern Ariana Gic på Twitter.

Prins Andrew tvingades bort

I ett kort meddelande uppgav Buckingham Palace under torsdagen att prins Andrew inte längre har kvar sina militära titlar och att han inte längre får kallas hans kungliga höghet. 

Detta efter skandalen där drottningens son anklagats för våldtäkt på den då 17-åriga Virginia Giuffre – och efter att det stod klart att domaren nekat Andrews yrkanden om att lägga ner stämningsansökan.

Nu säger källor inom hovet att det, efter domarens beslut, var prins Charles och prins William varit drivande i beslutet att tvinga bort Andrew, skriver Daily Mail.

– Det här handlar om hela monarkins överlevnad, till varje pris. Det är det som det alltid har handlat om och alltid kommer att handla om, säger en källa till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.