Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Australien, USA och Storbritannien skapar en ny säkerhetspakt – vilket får Kina och Frankrike att rasa.

■■■

Anders Tegnell uttalar sig nu om varför beskedet om barnvaccinering dröjde till näst sist i Europa.

■■■

Desperata sökandet efter Gabby Petito i USA – pojkvännen vägrar samarbeta med polisen.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter.

Nya säkerhetspakten Aukus

Australien, USA och Storbritannien skapar en säkerhetspakt – Aukus – för att stärka sin närvaro i Indo-pacifiska regionen.

Frankrike anser att man bryter mot den ”anda av samarbete” som finns mellan Frankrike och Australien. Samarbetet skulle leda till tolv ubåtar som skulle tillverkas i Frankrike – ett avtal värt 315 miljarder svenska kronor. Jean-Yves Le Drian anser att de blivit ”förrådda”.

Säkerhetspakten bildas samtidigt som oron för Kinas växande inflytande i Indo-pacifiska regionen ökar. 

Därför kan samarbetet mellan Australien, USA och Storbritannien ses som ett svar på detta. 

– Trion skadar regional fred och stabilitet allvarligt genom att skapa en vapenkapplöpning och samtidigt skada internationella spridningsinsatser mot kärnkraft, sade Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Därför dröjde Tegnells besked

Som näst sista land i Europa ska Sverige börja vaccinera barn över tolv år.

Nu berättar Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion varför beskedet dröjde. Han tror att andra länder haft mer bråttom eftersom skolorna varit stängda.

– Jag tror många länder har funderat mycket på detta. Vad som vägts in i många länder är att man haft så stora problem med skolorna. Väldigt mycket skolstängningar och väldigt stora behov av att hålla skolorna öppna. Där är vi inte i Sverige. De problemen har vi inte, säger statsepidemiologen i Morgonstudion.

– Visst, väntan är ett risktagande, men det är också viktigt för barnen och föräldrarna att man har en genomarbetat beslut eftersom det finns vissa biverkningar. Det är för barnen vi gör detta, inte för samhället.

Desperata sökandet efter Gabby

22-åriga Gabby Petito är försvunnen sedan den 30 augusti efter att ha åkt runt i USA tillsammans med pojkvännen Brian Laundie.

Sedan pojkvännen kom hem – ensam – tidigare än planerat har Gabby Petitos försvinnande varit ett mysterium. FBI är inkopplat och fallet har fått en enorm uppmärksamhet i USA. 

Nu publicerar polisen också en bild på Gabby Petito från Moab i Utah. Paret stoppades av polis efter en fortkörning – och en video visar att Gabby är upprörd. Följande natt sov de på olika håll.

Men sedan pojkvännen kommit hem har han konsekvent vägrat samarbeta med polisen. Familjen har vädjat om hans hjälp – och på Twitter skriver polischefen i North Port, Todd Garrison, till Brian Laundries advokat:

– Var så snäll och få till ett samtal med Brian Laundrie. Två personer drog på en resa och en person kom tillbaka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.