Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Joe Biden har förtydligat hur Natoländerna kommer att agera om Ryssland invaderar Ukraina, detta efter kritik från den ukrainske presidenten Zelenskyj.

■■■

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén säger till TV4 att det finns befogenheter att skjuta ner okända drönare.

■■■

Folkhälsomyndighetens nya karantänsregler kommer inte att lösa alla problem, enligt enhetschef Sara Byfors.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Biden: ”Har varit tydlig mot Putin”

Ukrainas regering reagerade när Joe Biden under onsdagen uttryckte att det är oklart hur Natoländerna kommer att agera om Ryssland enbart gör ”mindre intrång”.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky finns det inte några ”mindre intrång”.

”Vi vill påminna stormakterna att det inte finns några mindre intrång och mindre nationer. Precis som det inte finns mindre förluster av människoliv och mindre sorg över förlusten av nära och kära”, skriver han på Twitter.

Biden har nu förtydligat USA:s ståndpunkt i frågan ytterligare.

– Jag har varit väldigt tydlig mot president Putin. Han missförstår inte: Om några samlade ryska trupper rör sig över Ukrainas gräns, är det en invasion.

Han tillägger att en invasion skulle komma att mötas med ett ”allvarligt” svar.

– Låt det inte finnas någon tvekan överhuvudtaget: Om Putin gör det här valet kommer Ryssland att betala ett tungt pris.


ÖB:s svar efter drönarobservationerna

Den senaste tidens drönarobservationer har fått polisen att starta en särskild händelse.

Nu uppger Försvarsmakten att det finns befogenheter att skjuta ner drönarna.

– Vi kan skjuta ner dem om det finns den förutsättningen, men också påverka systemen på andra sätt. Om vi kommer vara på rätt plats vid rätt tillfälle kommer vi att plocka ner en drönare, säger överbefälhavare Micael Bydén i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Vidare säger Bydén att han förstår att det finns en oro, även om han själv inte är orolig. Dock uppmanar han till uppmärksamhet och källkritik.

– Det gäller att vara uppmärksam och förstå att en händelse som i dag kan verka helt oskyldig kan vara kopplad till ett mycket större sammanhang där man försöker påverka en annan stat. Det är en väldigt svår miljö att navigera i och förstå. Att agera källkritiskt är mycket viktigt just nu, säger ÖB till TV4.


FHM om nya reglerna: Kommer inte lösa alla problem 

I går kom Folkhälsomyndighetens nya karantänsregler, som bland annat förkortade familjekarantänen till fem dagar och helt undantar vissa grupper.

Under morgonen medverkade Sara Byfors, enhetschef på myndigheten, i SVT:s ”Morgonstudion” där hon berättade att FHM fått göra en avvägning – mellan att hålla nere smittspridningen och att samhället ska fungera.

– För att samhället ska kunna fungera införde vi en rad lättnader. Vi tror att det här i sammantaget ska lätta upp, det kommer inte lösa alla problem, men att det ska räcka tillräckligt långt utan att vi riskerar en väsentligt större smittspridning, sa hon till SVT.

I programmet fick Sara Byfors även frågan om Sverige kan tänkas följa Österrikes exempel och införa vaccinationstvång för vuxna medborgare.

– Hittills har vi en hög anslutning på frivillig väg och vi på Folkhälsomyndigheten ser inte att tvång skulle hjälpa i det långa perspektivet. Vi ser inte heller att tvång är en bra väg framåt när det gäller andra vaccinationsprogram, sa hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.