Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Nu har 16 000 svenskar diagnosticerats med postcovid.

■■■

Kidnappade Sofia Juarez kan ha hittats efter 18 år – på TikTok.

■■■

Sjukhuschefen där Putin-kritikern Navalnyj vårdades efter giftattacken är mystiskt försvunnen.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

16 000 har postcovid

Omkring 16 000 svenskar har fått diagnosen långtidscovid enligt en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort i Sveriges 21 regioner.

– Det är klart att vi kommer att leva med konsekvenserna av sjukdomen under lång tid framöver, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Men det verkliga antalet är högre eftersom diagnosen inte infördes förrän i höstas, tror Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist på Universitetssjukhuset i Solna.

Barnet kan ha hittats på TikTok

Sofia Juarez var fyra år när hon försvann från Kennewick i nordvästra USA 2003. 

Nu har en ny ledtråd om försvinnandet dykt upp i form av en viral TikTok-video. I klippet pratar en journalist med en 22-årig kvinna i Culiacan, Mexiko. Han frågar hur hon känner inför sin nästa födelsedag, men han är inte beredd på svaret.

– Jag är inte glad över det för jag har mycket att tänka på. Ärligt talat gillar jag inte min födelsedag, jag blir chockad varje gång jag har en till. Jag vill hälsa till min moster och mormor, jag vill att de kommer och hämtar mig för jag har blivit kidnappad. De säger att jag blev kidnappad, säger kvinnan.

Kennewick-polisen försöker nu lokalisera kvinnan för att genom ett DNA-test ta reda på om hon är Sofia Juarez. 

Sjukhuschefen försvunnen

När den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades under en flygresa sommaren 2020 skickades han till ett akutsjukhus i Omsk efter att planet nödlandat.

Alexander Murakovskij var chef på sjukhuset, och dementerade att han blivit förgiftad och att han ska ha varit under press från ryska staten att inte ge honom adekvat vård.

Nu har Alexander Murakovskij försvunnit. Han sågs senast i en jeep när han var ute och jagade, skriver CNN.

Polis, räddningstjänst, nationalgardet och jägarinspektörer i Omsk letar nu efter mannen i vildmarken. De har hittat en övergiven bil i området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.