Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Den kinesiska farkosten The Long March 5B har nu kraschlandat.

■■■

Experten: Det är säkert för gravida kvinnor att ta vaccin.

■■■

Stor bilträff i Skellefteå – mot restriktionerna.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Kinesiska raketen kraschade i havet

Att raketen skulle krascha på jorden har stått klart en tid. I veckan kom rapporter om att den var på väg ner mot jorden – men ingen visste var.

På söndagsmorgonen vid 04.30 tog den sig till jordens atmosfär och därefter gick det snabbt. 

Bara en kort stund senare kraschade den 23 ton tunga farkosten i Indiska oceanen, i närheten av Maldiverna. Hittills har inga skador eller någon samhällspåverkan rapporterats.

Kina har under veckan fått kritik för att man lät farkosten störta okontrollerat, för att landa på en slumpmässig plats.

LÄS MER: Kinesiska raketen störtade ner i havet

Experten: Inte farligt att vaccinera gravida

I en studie från Disease Control and Prevention, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, säger nu forskare att det är säkert för gravida att vaccinera sig. 

Studien omfattar cirka 90 000 gravida kvinnor, de flesta i den tredje trimestern. Ingen av kvinnorna fick några hälsoproblem kopplade till vaccinering.

Av den stora gruppen kvinnor detaljövervakade CDC fler än 800 gravida. För 712 av dem gick förlossningen bra – i 115 fall rapporterades missfall. Siffran är identisk med snittet, enligt den brittiska hälsomyndigheten NHS.

Det kan dessutom, enligt Daily Mail, rentav vara en fördel för barnet att mamman vaccinerar sig, eftersom barnets skydd mot covid-19 kan bli starkare.

Datan som den amerikanska myndigheten fått fram gäller för vaccinen Moderna och Pfizer. För Astra Zeneca finns ännu inga studier som belägger samma sak.


Stor bilträff i Skellefteå – mot restriktionerna

På lördagskvällen samlades 150-200 bilar och hundratals människor på Solbacken i Skellefteå, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Träffen gick emot rådande coronarestriktioner men polisen fick inte upplösa eller skingra samlingen på grund av pandemilagen, eftersom det inte handlade om en offentlig tillställning med arrangör. Mattias Hållström, yttre befäl vid Skelleftepolisen, sa under kvällen till NSD att det totalt rörde sig om mellan 300-500 personer på plats.

– Det dricks alkohol i varierande mängd och vi har fått avvisa en handfull personer, men överlag har det varit lugnt, sa Mattias Hållström, yttre befäl vid Skelleftepolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.