Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Senaste nytt.

Klockan 11 i dag väntas SD ge besked i regeringsfrågan.

■■■

Zlatan Ibrahimovic kritiseras i Italien efter ett restaurangbesök.

■■■

Smittoläget i september underdrevs av Folkhälsomyndigheten.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

SD ska ge besked i regeringsfrågan

Klockan 11 i dag ska Sverigedemokraterna ge besked i regeringsfrågan, när partiet håller pressträff i Andrakammarsalen i riksdagen.

På pressträffen deltar partiledare Jimmie Åkesson, gruppledare Henrik Vinge och partisekreterare Richard Jomshof.

Efter att Liberalerna valt väg i regeringsfrågan har SD varit omskrivna om hur de ser på framtiden. 

Åkesson har dock tydligt deklarerat att SD inte kommer att tumma på krav inom migrations- och rättspolitiken för att släppa fram en regering med Liberalerna.

– Men är Liberalerna beredda att kompromissa eller att vika sig i de här frågorna som är viktiga för oss, ja då är det klart att vi kan diskutera både de frågorna och andra frågor med dem, har han sagt i en intervju med TT.


Zlatan i blåsväder efter restaurangbesök

I söndags besökte Zlatan Ibrahimovic en restaurang i Milano och den svenska stjärnan anklagas för att ha brutit mot coronarestrektionerna. Det har nu gjort att svensken hamnat i massivt blåsväder i Italien.

Italien är fortsatt hårt drabbade av pandemin och fokuset i landet har hamnat på hur makten och kändiseliten ”gör som de vill”, enligt Italienkorrespondenten och Expressenmedarbetaren Jennifer Wegerup.

– Det blir ju svårt för honom. Han har också varit frontfigur i regionen Lombardiet, och varit med i en reklamkampanj där han uppmanat folk att bära munskydd och vara försiktiga och respektera pandemin, så det rimmar väldigt illa med det här, säger hon i SVT:s Morgonstudion.


Smittspridningen värre i höstas än vad FHM gav sken av

I september ökade smittspridningen i Sverige på nytt och under en vecka hade smittan ökat med 35 procent. Nu rapporterar Ekot att smittspridningen underdrevs av Folkhälsomyndigheten och att man visade upp en mer positiv bild än vad som verkligen var fallet.

Statepidemiolog Anders Tegnell säger till radion att bedömningen var att ökningen skulle stabiliseras, eftersom svenskarna fortsatt följde rekommendationer ”väldigt väl”.

– Efteråt går det alltid att säga att hade vi skrikit varg då så kanske det hade gjort skillnad, men det vet vi inte, säger han.

Tove Fall, professor i epidemiologi på Uppsala universitet, är kritisk:

– Det oerhört viktigt att allmänheten vet om att det finns varningsflaggor, säger hon

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.