Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Märta Stenevi, MP, är inte säker på att det var rätt beslut att lämna regeringssamarbetet.

■■■

Flera lägenheter har blivit beskjutna i Helsingborg.

■■■

Den våldtäktsdömde man som fick ett skadestånd på 840 000 kronor efter att han övertygat rätten om att han var minderårig hade felaktiga uppgifter i sitt pass, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Stenevi är inte ”övertygad” om MP:s beslut

I november lämnade Miljöpartiet regeringssamarbetet med Socialdemokraterna efter att riksdagen klubbat igenom en budget som SD varit med och förhandlat om.

Partiets språkrör Märta Stenevi säger nu till DN att hon inte är övertygad om att det var rätt beslut.

– Jag är inte övertygad om att det var rätt, men i det läget gjorde vi ändå bedömningen att om Socialdemokraterna tycker att det är acceptabelt för dem att regera på en borgerlig budget då kan vi släppa fram dem den här gången, därför att vi vill ju inte se en Ulf Kristersson-regering, säger hon till tidningen.

Stenevi tycker att den socialdemokratiska enpartiregeringen tagit flera beslut som är skadliga för klimatet och hon tycker det är ”skrattretande” att ställa sig bakom EU-kommissionens förslag om att klassificera kärnkraft som ”hållbart”.

En sak hon beklagar är att MP inte hann med att förhandla innan beslutet om att lämna togs.

– Hade vi verkligen trott att Centerpartiet var beredda att lämna så mycket inflytande till Sverigedemokraterna då hade vi långt, långt tidigare satt press på dem. De hade haft tillgång till vår budget sedan i september och hade alla möjligheter att säga om de tyckte den var bra eller inte, säger Märta Stenevi till DN.


Lägenheter beskjutna i Helsingborg

Tidigt på onsdagsmorgonen fick polisen larm om en misstänkt skottlossning i Helsingborg.

Väl på plats kunde polisen konstatera att flera lägenheter blivit beskjutna, det finns dock inga rapporter om att någon person skadades.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning och polisen har inlett en förundersökning om mordförsök samt grovt vapenbrott.


Missen i våldtäktsmannens pass

Petra överfölls och våldtogs av två män i sin egen säng.

Fallet blev mycket uppmärksammat då en av de två gripna männen i augusti förra året beviljades 840 000 kronor i skadestånd från JK, då mannen via sitt ombud kunde visa upp dokument som styrkte att han endast var 16 år gammal när brottet begicks – vilket betydde att han suttit 14 månader för länge i fängelset.

En del av mannens bevisning var uppgifterna i hans syriska pass.

Nu rapporterar SVT:s Uppdrag granskning att passets giltighetstid inte stämmer överens med den tid en tolvåring bör få i sitt pass – vilket är den åldern mannen sa att han hade när han fick passet.

– Om man är under 18 år så får man sex år i normalfallet, men om man fyller 18 år inom de här sex åren så får man bara giltighetstid upp till den dagen man fyller 18, säger Annica Ihrner, dokumentgranskare på Migrationsverket till Uppdrag granskning.

Håkan Mörnstad, tidigare rättsodentolog på Rättsmedicinalverket, är kritisk till de metoder som används för åldersbedömningar i Sverige.

Han är i programmet tveksam till uppgifterna om mannens lägre ålder. Mörnstad studerar utredningen där mannens knä och tänder granskats och kommenterar uppgiften från sista domen där det står att mannen ”sannolikt är under 18 år”.

– Nej, det stämmer inte, säger han.

Allt som allt bedömer han sannolikheten för att mannen är över 18 år till minst 50 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.