Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Senaste nytt med Expressen TV.

Tyskland går till val: 60 miljoner får rösta. 

■■■

Våldsamt och kaotiskt firande i natt. Norge har lättat på sina coronarestriktioner – då kritiseras statsminister Erna Solberg. 

■■■

Man misstänks ha dragit in en kvinna på en toalett och våldtagit henne i Göteborg.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter. 

Tyskland går till val

I dag går tyskarna till val. 60 miljoner röstberättigade ska rösta fram landets nästa ledare. Prognosen berättar att det med all sannolikhet blir ett jämnt val mellan kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD. Armin Laschet mot Olaf Scholz. 

Utöver de två stora partierna finns en rad mindre, som normalt landar kring 8-12 procent i stöd – alltså är viktiga för att få majoritet. 

Utöver att följa Expressens rapportering finns följande hållpunkter: 

Klockan 14 chattar vår utrikesredaktör Mats Larsson om allt ni vill veta.

Klockan 16 chattar vår reporter John Falkirk som är på plats i Tyskland om läget där.

Klockan 18.15, efter att den första vallokalsundersökningen släpps, chattar statsvetaren Michelle Andersson.


Vilt festande i Norge

I går, lördag klockan 16, slopade Norge de flesta coronarestriktioner. Det innebar att många festsugna norrmän tog sig ut på gatorna – och till klubbarna som varit stängda.

Norska medier rapporterar nu om kaosscener, Dagbladet beskriver ”våldsamt festande, våld och kaos över stora delar av landet”.  I Trondheim ska flera personer svimmat vid uteställen, och utanför en klubb i Oslo var det nära 65 meters kö.

– Ett otroligt kaos, folk är helt galna. Det var helt förfärligt, säkerhetsvakten Tony Hansen till Dagbladet.

En chef för ett uteställe är kritisk till beslutet att öppna upp landet så snabbt. 

Erna Solberg försvarar dock beslutet att öppna. 

”När det smittskyddsmässigt är okej att öppna samhället igen skulle det varit dumt att vänta. Vi ska inte ha stränga restriktioner om det inte är välgrundat. Då måste man få leva som man önskar”, skriver hon i ett meddelande till VG.


Våldtäkt i Göteborg i natt

En man har gripits misstänkt för en våldtäkt i Göteborg natten till söndag. Den drabbade kvinnan uppger för polisen att hon blev indragen på en toalett på en krog i staden. Där ska mannen ha våldtagit henne. 

Polisen spärrade av toaletten, och med hjälp av ”slagningar i register” lyckades polisen gripa den brottsmisstänkta mannen, uppger man på sin sajt. 

”Kvinnan körs till sjukhus för kontroll och den gripne mannen får åka med till stationen för vidare utredning.”, skriver polisen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.