Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Smittspridningen har exploderat i Sydafrika. I den värst drabbade provinsen har antalet sjukhusinläggningar ökat med 400 procent – på bara några veckor, enligt NBC News.

■■■

Idag presenterar statsminister Magdalena Andersson sin regering.

■■■

Hampus Andersson, 20, dog i samband med en tragisk bilolycka utanför Askersund i torsdags, på väg till Skåne från hemmet i Lindesberg. Nu sörjs han av egna klubben Lif Lindesberg.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Omikron exploderar – så sprids smittan över världen

Sydafrika var först med att slå larm om den nya virusvarianten omikron.

Nu fruktar landets myndigheter att en ny kraftig smittovåg rullar in och att den drivs av varianten – som kan vara mer smittsam än den dominerande delta-varianten.

Under söndagen registrerades 2 800 coronafall i Sydafrika, en markant ökning jämfört med föregående vecka då det i genomsnitt bekräftades 500 fall om dagen.

Epidemiologen Salim Abdool Karim fruktar att antalet dagliga fall kan ligga på omkring 10 000 i slutet av veckan.

– Vi kommer se detta på grund av snabbheten i smittspridning. Som vi såg med deltavarianten, där fallen ökade snabbt och även pressen på sjukvården, säger han vid en pressträff enligt Enca.

Hälsominister Joe Phaahla manar dock till lugn och menar att upptäckten av omikron inte skiljer sig från upptäckten av delta, enligt BBC.

– Vi har varit här förut, säger han under en pressträff.

Hampus, 20, dog i krasch – laget sörjer

Under torsdagseftermiddagen dog 20-årige Hampus Andersson från Lindesberg, efter att ha krockat med en lastbil utanför Askersund. Han var på väg till Skåne när olyckan inträffade längs väg 50.

Hampus Andersson sörjs av anhöriga och vänner – och av sin handbollsklubb Lif Lindesberg. 

Trots att han bara var 20 år gammal hade han redan blivit en självklar del av klubben. Någon som alla kände och hade en relation till. 

– Han var den lilla fixar'n och chefen, beskriver klubbchefen Ricky Axarp Nordahl.

I klubben och det lilla samhället Lindesberg kom beskedet som en stor chock. Många har samlats under helgen för att uttrycka sin sorg.

– Det är en stor tragik. Sen har det varit väldigt fint det som skett i helgen. Alla kramar och tårar, alla som har räckt ut handen och vill vara med och hjälpa till, säger klubbchefen.

Klubbchefen berättar hur Hampus Andersson under den senaste tiden hittat sin väg inom handbollen och bestämt sig för att bli domare.

– Han valde under förra säsongen att göra en satsning på domaryrket och hade stora ambitioner. Där låg hans stora mål, att göra en resa inom domaryrket, säger Ricky Axarp Nordahl.

Magdalena Andersson presenterar nya ministrar

Efter många om och men blev Magdalena Andersson vald till Sveriges första kvinnliga statsminister under måndagen. Nu ska hon leda en enpartiregering. 

Innan dess sker det formella regeringsskiftet, där regeringen presenteras och skifteskonseljen med kungen sker.

Det rivstartar klockan 09.30 med regeringsförklaringen och anmälan av de nya statsråden som ska ingå i regeringen. 

Det är många nya ministerposter som ska tillsättas, bland annat den tunga rollen som finansminister.

Om Magdalena Andersson behåller de tidigare ministerposterna är det fem stolar som tidigare tillhörde Miljöpartiet som ska ersättas, bland annat kulturministerposten och rollen som miljö- och klimatminister. 

Den profilerade EU-parlamentarikern Jytte Guteland och kulturpolitiska talespersonen Lawen Redar är två av de heta namnen för det.

Även jämställdhetsministern var tidigare en miljöpartist, Märta Stenevi, som nu får en efterträdare. Här är ex-ministern Annika Strandhäll ett av namnen som det spekuleras om.

Expressen Sydafrikakorrespondent från Kapstaden:

Expressen utsände om den nya virusvarianten – och västvärldens problem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.