Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tegnells förklaring: Därför minskar dödstalen i Sverige • Meghans sista hälsning – när bröderna återförenades • Läkare: Navalnyj är döende i fängelsekolonin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

På två månader har Sveriges corona-dödstal sjunkit – från att vara bland de högsta till de lägsta i Europa.

■■■

Hertiginnan Meghan var inte med under prins Philips begravning, men hon skickade en sista hälsning till prinsen. 

■■■

Hälsotillståndet för den fängslade ryske oppositionspolitiken Aleksej Navalnyj uppges vara mycket kritiskt. Enligt Navalnyjs läkare kan han ”dö vilken minut som helst”.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Tegnell: Därför minskar dödstalen

Sverige har nu bland de högsta smittotalen i världen, skriver Svenska Dagbladet som hänvisar till uppgifter från statistiksajten Our world in data.

Samtidigt har Sveriges dödstal gått från att i december vara högst i Europa – till att två månader senare ligga på plats 30 av 37.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att den svenska vaccinstrategin är orsaken.

– Relaterat till den mängd vaccin vi tilldelats har vi fått en väldigt stor effekt på just dödstalen, mycket större än de flesta andra länder, säger han till SvD.

Sverige har lyckats bättre med vaccineringen än de europeiska länder som haft flest coronarelaterade dödsfall per invånare senaste månaden, enligt tidningens sammanställning.


Meghans sista hälsning – när bröderna återförenades

Relationen mellan prinsbröderna Harry och William har varit skakig efter Harrys och Meghans intervju med Oprah Winfrey, där hovet anklagades för rasism.

Under lördagen var Meghan inte med på prins Philips begravning, då hon är gravid och avråtts från att flyga.

Men hon skickade trots allt med en sista hälsning till prins Philip.

På en krans från henne och maken Harry, som placerades på kistan inne i kapellet, fanns ett handskrivet kort från Meghan.

Samtidigt sågs prinsbröderna prata med varandra efter ceremonin – och hertiginnan Kate agerade fredsmäklare, skriver Daily Mail.


Läkaren om Navalnyj: ”Kan dö vilken minut som helst”

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj dömdes i februari till fängelse för gamla förskingringsanklagelser och avtjänar nu sitt straff i straffkolonin IK-2 utanför Moskva.

Nu larmar hans läkare, kardiologen Yaroslav Ashikhmin, om att slutet är nära för 44-åringen om han inte får intensivvård.

”Vår patient kan dö vilken minut som helst. Dödlig arytmi kan utvecklas när som helst”, skriver läkaren på Faceboook, rapporterar Daily Mail.

Kaliumnivåerna i Navalnyjs blod är skyhöga, enligt läkaren. De ligger på 7,1 millimol per liter. Nivåer högre än 6 brukar leda till omedelbar behandling. 

– Det här innebär att både nedsatta njurfunktioner och allvarliga hjärtrubbningar kan inträffa när som helst, säger Navalnyjs personliga läkare, Anastasia Vasilyeva, i ett uttalande på sitt Twitterkonto. 

Här hålls Navalnyj fången i straffkolonin i Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.