MORGONENS NYHETER: Taiwan: Kina simulerar attack på ön • Indiana först att förbjuda abort efter Roe-beslutet • 20 ungdomar till sjukhus under fotbollscup

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Kina simulerar under sin övning en attack på Taiwan, säger det taiwanesiska försvarsministeriet.

■■■

Indiana blir den första delstaten i USA att skärpa abortlagstiftningen efter att högsta domstolen upphävt domen Roe mot Wade. 

■■■

Omkring 20 ungdomar fick föras till sjukhus med akut matförgiftning under en fotbollscup i Gammelstad, väster om Luleå, på fredagskvällen.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter. 

Kinas hotfulla övning – simulerar attack på Taiwan

Kina simulerar under sin övning en attack på Taiwan, säger det taiwanesiska försvarsministeriet enligt AFP. 

Enligt uppgifterna ska flera kinesiska flygplan och fartyg ha korsat Taiwansundet. 

Militärövningarna kommer efter den amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan tidigare i veckan, trots Kinas varningar om att inte besöka öriket som de ser som ett utbrytarområde. 

Efter besöket har Kina även stoppat samarbetet med USA i en rad frågor som bland annat rör klimatkrisen och militären, rapporterar The Guardian.   

– Taiwan är en av mycket få frågor som kan ta Kina och USA till konflikt eller till och med ett krig, sa Jing Quan, minister för den kinesiska ambassaden i Washington under en presskonferens på fredagen. 

Indiana först att förbjuda abort efter Roe-beslutet

Den amerikanska delstaten Indiana blev under fredagen den första med att besluta om att skärpa abortlagstiftning sedan högsta domstolen undanröjt domen Roe mot Wade – som tidigare garanterat aborträtten i hela USA. 

Båda kamrarna i delstatskongressen röstade för lagförslaget som träder i kraft den 15 september.

Demokraternas förslag om en rådgivande folkomröstning i november röstades ned av den republikanska majoriteten.

Den nya abortlagen förbjuder aborter helt och hållet, med ett fåtal undantag som gäller incest, våldtäkt samt i fall där kvinnans liv är i fara eller om fostret är så svårt missbildat att det inte kommer att överleva. 

20-tal ungdomar till sjukhus under fotbollscup

Tre ambulanser tillkallades under en fobollscup i Gammelstad, väster om Luleå på fredagskvällen. 

Flera ungdomar fick föras till sjukhus med kräkningar och diarréer och några som ansågs mindre sjuka fick stanna kvar på cupområdet, skriver Norrbottenskuriren.  

Det ska röra sig om ett 20-tal ungdomar och sjukhusen i Sunderby och Piteå har nu satts i tillfälligt förstärkningsläge, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till region Norrbotten. 

Enligt uppgifter till Norrbottens-Kuriren misstänks de ha blivit matförgiftade vid en gemensam middag.

– Det är väl troligt att allt startade med att vi serverade mat från en cateringfirma, säger Tobias Skogsberg, ordförande i Gammelstads IF och tävlingsledare för cupen till till Norrbottenskuriren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.