Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Svensk död i Costa Rica • Åsas lättnad: Sönerna får medicin • Kina håller möte om covidpolitiken

En svensk man i 30-årsåldern har hittats död i Costa Rica, bekräftar UD för Expressen. 

■■■

Åsa Welinders söner får nu medicin mot cystisk fibros, efter att länge och tillsammans med andra drabbade kämpat för att läkemedlet ska subventioneras. 

■■■

Under måndagskvällen var polisnärvaron märkbar i flera stora kinesiska städer efter de landsomfattande protesterna. Nu ska flera olika kinesiska myndigheter diskutera Kinas stenhårda covidregler. Något som driver upp spekulationer om att landet är på väg att ändra kurs, enligt Bloomberg. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Svensk död i Costa Rica 

En svensk man i 30-årsåldern har hittades död i Costa Rica den 18 november. Utrikesdepartementet bekräftar dödsfallet och uppger att mannen är hemmahörande i Götaland. 

Anhöriga är underrättade. UD skriver att man ”står i kontakt med myndigheter i Costa Rica”.

Enligt uppgifter i lokala medier hittades mannen i vattnet vid Playa San Miguel i Guanacaste. 

Åsas lättnad: Sönerna får medicin 

Åsa Welinders två tonårssöner lider båda av sjukdomen cystisk fibros (CF), en ovanlig sjukdom som innebär att körtlarna i kroppen inte fungerar som de ska och trögflytande slem bildas i bland annat lungorna.  

Tillsammans med andra har hon länge kämpat för att den medicin som gör att det går att leva normalt ska bli tillgänglig i Sverige och på fredagen kom beslutet: Från den 1 december kommer medicinen gå att få utskriven på recept, och den kommer att ingå i högkostnadsskyddet.

– För dem innebär medicinen att de kan leva som vanligt. Det går inte att beskriva, det är att få känna sig fri. Det är väldigt många års kamp och oro som har släppt, säger Åsa Welinder om fredagens beslut, säger hon. 

Möte om covidreglerna i Kina – hopp om ny linje

I stad efter stad har tusentals kineser gått ut på gatorna i de mest omfattande protesterna på många år, för att demonstrera mot den kinesiska regimen.

Demonstranterna förenas i ett enormt missnöje mot landets tuffa coronapolitik, men också kommunistpartiets strikta censur och Xi Jinpings hårda styre. 

I de stora städerna har polisnärvaron varit stor under måndagen. 

På tisdagen träffas flera olika kinesiska myndigheter och hälsoinstitutioner för att diskutera landets hårda covidregler och det spekuleras om att landet är på väg att ändra kurs, skriver Bloomberg.  Större förändringar i den förda politiken brukar dock inte meddelas i ett sådant forum, skriver Bloomberg, utan snarare presenteras i de statligt kontrollerade medierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.