Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Storbråk i Sälenfjällen • Professorer: Covid inte längre är samhällsfarlig • Kievs borgmästare kritisk mot Tysklands stöd

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Omkring 50 personer hamnade i ett storbråk i Sälenfjällen under torsdagskvällen.

■■■

Covid-19 bör inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom, menar professorerna Anders Björk, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson.

■■■

Kievs borgmästare, och forne världsmästaren i boxning, Vitali Klitschko riktar kritik efter att Tyskland skickat stöd till Ukraina i form av försvarsutrustning i stället för vapen.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Storbråk i Sälenfjällen

Ett storbråk bröt ut i Lindvallen i Sälen sent på torsdagskvällen. 

Polisen larmades strax före klockan 22.00 om att ett 50-tal personer rykt ihop i ett större slagsmål.

När polisen kom fram till platsen lugnade situationen ned sig en kort stund innan slagsmålet tog vid igen.

Ingen person ska ha behövt sjukhusvård efter händelsen.

En anmälan om sexuellt ofredande i samband med slagsmålet har upprättats av polisen.

Professorerna: Covid inte längre samhällsfarlig sjukdom

Professorerna Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson, som är inriktade på infektionssjukdomar samt pediatrik, uppger i en artikel på DN:s debattsida att klassifikationen ”samhällsfarlig sjukdom” var nödvändig tidigt i pandemin – men inte längre. 

De pekar på att relativt få nu blir allvarligt sjuka och att immuniteten i samhället är hög. Restriktioner som finns måste vara proportionerliga och vägas mot nackdelarna, fortsätter forskarna.

”Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen”, skriver de på DN Debatt.

Borgmästarens kritik efter Tysklands stöd

Tyskland har inte velat skicka vapen till Ukraina för att stötta landet i den pågående spända konflikten med Ryssland. I stället har man skickat hjälmar och ett fältsjukhus. 

”Vi kommer förse Ukraina med 5 000 hjälmar som en tydlig signal: Vi är vid din sida”, har Tysklands försvarsminister Christina Lambrecht tidigare sagt. 

Men beslutet har fått kritik från flera håll. 

Senast från den tidigare tungviktsboxaren, Vitali Klitschko, som även är Kievs borgmästare. Han kallar tilltaget ett ”skämt”, rapporterar Telegraph

– Vad kommer de att skicka härnäst? Kuddar?

En död efter skottlossning i Linköping

Polisen: ”Vi fick larm om höga smällar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.