Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Storbankernas miljoner till Amazonas avskogning • Trudeau mot seger i valet • Aris hud brändes bort i explosion

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Svenska banker fortsätter att investera i bolag som bidrar till skövling av regnskog, enligt en ny rapport.

■■■

Premiärminister Justin Trudeaus parti Liberalerna utropas som segrare i det kanadensiska nyvalet.

■■■

Aris Jahic, 44, skållades av kokande vatten på sin arbetsplats och hamnade i koma. Bolaget han arbetade för döms nu till miljonböter.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Storbankernas miljoner till Amazonas avskogning

En granskning av de sju största svenska bankerna visar att alla investerar eller lånar ut pengar till företag som bidrar till avskogning i brasilianska Amazonas eller Cerradon. Storbankerna har tillsammans investeringar och lån på på 11,5 miljarder i 27 av 61 högriskbolag.

Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide som tagit fram granskningen, menar att bankerna till viss del förbättrat sitt hållbarhetsarbete under det senaste året genom att utesluta brasilianska köttföretag.

– Däremot ser vi att man inte ställer samma krav eller har samma påverkan med företag som ligger längre upp i kedjan, säger han.

Trudeau mot seger i nyvalet

Justin Trudeau utlyste i augusti nyval i hopp om att kunna bilda en majoritetsregering – med avsikt att väljarna skulle få visa vem de tycker borde ha ansvar för pandemihanteringen.

I valet utropas hans eget parti Liberalerna till vinnare i de stora tv-bolagens prognoser.

Men det är ännu oklart om Trudeau får den majoritet i parlamentet som han var ute efter. Stödet har minskat de senaste veckorna och nu ser det ut som att han kommer att få leda en minoritetsregering.

Aris hud brändes bort i explosion

Aris Jahic, 44, från Karlskrona gick den 10 oktober 2018 till jobbet precis som vanligt. På arbetsplatsen skulle han laga en skållhet panna med kokande vatten – när den plötsligt exploderade.

Han slungades flera meter bak, huden slets av från kroppen och han hamnade i koma.

– Jag försökte ta av mig skärpet men jag slet av skinnet från mina fingrar, säger Aris.

Företaget han arbetade för, Södra Skogsägarna, döms nu till en miljon kronor i böter.

”Olyckan hade med hög grad av sannolikhet undvikits om Södra Skogsägarna Ekonomiska Förening hade vidtagit åtgärder”, står det i domen.

Brand i gruppbostad utanför Norrköping – en gripen

Branden misstänks vara anlagd och polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för grov mordbrand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.