MORGONENS NYHETER: Stor skillnad i överdödlighet i krisen • Norska läkaren: Glöm resor till Sverige • Trump ”nästan sadistisk” mot Angela Merkel

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Överdödlighet bland vissa invandrargrupper i Sverige har legat på över 200 procent under våren 2020, visar en ny studie.

■■■

Det är ”orealistiskt” för norrmän besöka Sverige överhuvudtaget i år på grund av smittspridningen, säger den norska medicinprofessorn Bjørg Marit Andersen.

■■■

Donald Trump anklagas för att ha varit ”nästan sadistisk” och ”aggressiv” under telefonsamtal med Angela Merkel och Theresa May.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Överdödlighet bland utrikesfödda från Irak, Somalia och Syrien

En ny studie visar att överdödligheten bland vissa invandrargrupper i Sverige har legat på över 200 procent under våren 2020.

För medelålders personer födda i Irak, Somalia och Syrien ligger överdödligheten på 220 procent under våren 2020. 

För personer födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika ligger den på minus 1.

Även i åldersgruppen 65+, där majoriteten av dödsfallen i covid-19 återfinns, är det enorma skillnader.

Där ligger överdödligheten på 205 procent bland personer födda i Irak, Somalia och Syrien, jämfört med 19 procent för de födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika.

Norska läkaren: Inga resor till Sverige

Norrmän bör undvika Sverige under lång tid framöver – smittspridningen är för stor.

Det anser Bjørg Marit Andersen, norsk medicinprofessor och tidigare överläkare vid Ullevåls sjukhus.

– Norrmän kan glömma Sverige i år. Det är helt orealistiskt att man ska kunna resa dit, säger hon till Børsen, och tillägger:

– Kanske till nästa år, men det beror helt på vad de väljer att göra.

Trump till Merkel: ”Du är dum”

USA:s president Donald Trump var ”nästan sadistisk” under samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens före detta premiärminister Theresa May, enligt CNN.

Källor som talat med den legendariske Watergate-journalisten Carl Bernstein berättar att Trump kunde vara direkt elak under telefonsamtal med de kvinnliga världsledarna.

– Några av sakerna han sa till Angela Merkel är helt enkelt otroliga. Han kallade henne ”dum” och anklagade henne för att vara kontrollerad av Ryssland, säger en källa. 

Samtalen med Theresa May beskrivs i liknande ordalag. De ska ha varit ”förnedrande” och Trump ska ha kallat henne för såväl ”dåre” som ”ryggradslös”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.