Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Stopp i pendeltågstrafiken i Stockholm efter brandlarm • Flickorna flyr hedersvåld – sätts in på ungdomshem • Aung San Suu Kyi döms till fängelse

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Flickor flyr från hedersvåld i familjen och sätts in på Sis-hem.

Vissa blir så traumatiserade av tiden på hemmen att de hellre återvänder till våldet och förtrycket i familjen – andra försvinner spårlöst, det visar en granskning som SVT gjort.

■■■

En domstol i Myanmar har dömt landets tidigare ledare Aung San Suu Kyi till fyra års fängelse, rapporterar AFP.

■■■

Det är stopp i pendeltågstrafiken i Stockholm under morgonen efter brandlarm på T-centralen. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Flickorna flyr hedersvåld – sätts på ungdomshem

Under de senaste åren har, vid minst 20 tillfällen, ungdomar som utsatts för hedersvåld placerats på Sis-hem för att skyddas från släktingar som jagar dem, visar en granskning som SVT gjort.

Det paradoxala i sammanhanget blir att ungdomen kastas från en kontrollerande miljö till en annan, det menar Johanna, som driver ett skyddat boende.

– Man byter ju bara förtrycket de har upplevt. De har ju varit kontrollerade i sin hemmiljö och blir nu kontrollerade av samhället i stället, säger hon till SVT.

En av flickorna, som SVT valt att kalla ”Aisha”, är 19 år och har vuxit upp i en våldsam familj, med hedersförtryck och tortyrliknande misshandel. Hon fann hopp när när hon skulle omplaceras från sin familj.

Den kontrollerande miljön på Sis-hemmet blev för mycket för Aisha, som valde att rymma – hon befinner sig nu gömd på okänd ort i Sverige.

– Sveket från soc kommer jag ha med mig livet ut. De tog mig från ett hem med våld, från en kontrollerad miljö och placerade mig i ett Sis-hem fyllt med våld. Du kan inte bli mer kontrollerad än jag blev.

SVT Nyheter har träffat Aisha, som omhändertogs och skickades till ett låst statligt ungdomshem.

Aung San Suu Kyi döms till fängelse 

Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest sedan militärkuppen den 1 februari i år. I dag dömdes hon till fyra års fängelse för att ha uppviglat mot militären och brutit mot landets covid-lagar.

Militärkuppen genomfördes då valet som hölls i november enligt juntan inte gått rätt till. Valet vanns av Suu Kyis parti NLD och direkt efter kuppen sattes hon i husarrest.

Stopp i pendeltågstrafiken

Ett brandlarm har gått på T-centralen i Stockholm. Samtliga pendeltåg stannar inte vid Stockholm City sedan kl 7:06, skriver SL.

Det finns ingen prognos för när trafiken kan vara i gång igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.