Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Stödet för S ökar • Nya Zeelands lagförslag: Ingen under 15 ska få röka – någonsin • Zlatans kritik mot småbarnsföräldrar

Socialdemokraterna får ökat stöd i den senaste väljarbarometern från SVT/Novus.

■■■

Nya Zeeland vill inför ett förbud som stoppar unga från att någonsin köpa tobak.

■■■

Zlatan Ibrahimovic är kritisk mot föräldrar som publicerar bilder på sina barn.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Ökat stöd för Socialdemokraterna

I nya väljarbarometern från SVT/Novus får Socialdemokraterna 29,3 procent av väljarstödet

Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med deras förra mätning.

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

För forna regeringspartiet MP har stödet i stället minskat med 1,1 procent.

Partiet ligger nu under riksdagsspärren tillsammans med Liberalerna.

– Tappet var som störst innan Miljöpartiet lämnade regeringen. Vi såg tendenser på att väljarstödet ökade något när man lämnade regeringen, men det är inte statistiskt säkerställt, säger Torbjörn Sjöström till SVT.


Så ska Nya Zeeland stoppa ungas rökning

Nya Zeeland vill få stopp på rökningen.

Nu har landets regering presenterat ett lagförslag som ska höja åldersgränsen för tobak successivt varje år – så att de som är under 15 aldrig någonsin kan köpa tobak lagligt.

– När förslaget går igenom kommer de som är 14 år aldrig kunna köpa tobak lagligt, säger biträdande hälsominister Ayesha Verrall, enligt The Guardian.

Målet är satt högt och förhoppningen är att ön ska vara rökfri om fyra år.

Vid sidan av åldersgränsen kommer det därför även införas restriktioner om hur mycket nikotin det får finnas i tobak. Produkterna kommer även bli dyrare och finnas i färre butiker.


Zlatans kritik mot bilderna: ”Vad vet föräldrarna?”

Svenska fotbollsproffset Zlatan Ibrahimovic lägger inte ut bilder på sina barn på internet.

I sin nya bok skriver stjärnan att han inte förstår hur vissa föräldrar tänker.

”Jag ser många kända personers barn läggas ut på nätet; ibland öppnas ett eget konto för dem och vid 7–8 års ålder har de redan tusentals följare. Men kommer de att vara glada över att ha blivit så exponerade när de är vuxna? Vad vet föräldrarna om det?”, skriver Ibrahimovic i boken ”Adrenalina”.

Han vill dock inte skydda sina barn från allt:

”Jag har ansvar för att bereda vägen – det står dem fritt att fortsätta framåt på den så som de själva vill, så snart de kan gå på egen hand. Om de bor kvar hemma tills de är 25 år så kanske jag har gjort något fel.”

LÄS MER:
Kritiken mot bilderna: ”Vad vet föräldrarna?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.