Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: SD ökar – avståndet till M växer • Kraftig jordbävning i Thailand • Harris svar – efter Bidens miss i demokraternas debatt

Sverigedemokraterna fortsätter att lyfta i opinionen. Ulf Kristersson och Moderaterna tappar mark gentemot SD i ny mätning från SVT/Novus.

■■■

En kraftig jordbävning har inträffat i gränstrakterna mellan Thailand och Laos, enligt US Geological Service.

■■■

Demokraterna hade debatt i USA i natt. Joe Biden hävdade att hans kampanj har fått uppbackning från ”den enda svarta kvinnan som någonsin blivit vald till den amerikanska senaten”. Något som fick Kamala Harris att reagera – och rätta honom.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

SD ökar ytterligare – avståndet till M växer

Sverigedemokraterna fortsätter att lyfta i opinionen.

I en ny mätning från SVT/Novus befäster Jimmie Åkessons parti sin plats som tvåa bakom Socialdemokraterna – medan Ulf Kristersson och Moderaterna tappar mark gentemot SD. 

– Undersökningen visar tydligt att det är SD som är oppositionsledare just nu. Inte bara för att de gått fram kraftigt sedan valet men också för att Moderaterna tappar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT. 

En jordbävning i Laos fick byggnader i Bangkok att skaka.Foto: SCOTT HOWES / EPA / TT

Jordskalv på gränsen mellan Thailand och Laos

En kraftig jordbävning har inträffat i gränstrakterna mellan Thailand och Laos, enligt US Geological Service. 

Skalvet, med epicentrum på den laotiska sidan gränsen nära provinsen Nan i norra Thailand, nådde magnituden 6,1. Det finns ännu inga rapporter om några större skador, men skalvet fick byggnader i Bangkok, omkring 60 mil därifrån, att skaka, uppger nyhetsbyrån AP.

Harris svar efter Bidens miss: ”Står precis här”

Joe Biden och Elizabeth Warren har skaffat sig ett försprång i opinionsundersökningarna. Men kampen om att få Demokraternas nominering till presidentposten, och ställas emot sittande ledaren Donald Trump, pågår för fullt.

I natt svensk tid hölls debatt nummer fem mellan Demokraternas kandidater. När kandidaternas trovärdighet i afroamerikanska frågor diskuterades, så levde Biden upp till sitt öknamn ”The Gaffe Machine” – ”grodmaskinen”. 

Biden hävdade nämligen att hans kampanj har fått uppbackning från ”den enda svarta kvinnan som någonsin blivit vald till den amerikanska senaten”.

Bidens miss blev snabbt uppenbar för alla i rummet. På scenen stod nämligen kandidaten Kamala Harris, som själv är afroamerikan och senator för Kalifornien.

– Jag står precis här, utbrast hon.