Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Så sprids nya mutationen i Europa • Fullt utvecklad brand i radhuslänga i Söderhamn • Varannan förlossningsklinik läggs ner

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Den nya omikron-varianten sprider sig till allt fler länder – trots rekordsnabba restriktioner i flera av de drabbade länderna. 

■■■

Det brinner i en radhuslänga i Bergvik utanför Söderhamn. Längan går inte att rädda. Boende i närliggande radhuslängor har fått evakuera. 

■■■

Över hälften av alla förlossningsenheter har lagts ner sedan 70-talet. Mindre förlossningskliniker försvinner, avstånden ökar och klinikernas kapacitet minskar. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Så sprids den nya mutationen i Europa

Det första fallet av den nya mutationen omikron upptäcktes i Belgien på fredagen.

Nu väntar 61 covid-19 smittade passagerare som reste från Sydafrika till Amsterdam, på besked om det är omikron-varianten. 

Storbritannien fick två bekräftade fall under lördagen av den nya mutationen.

Danmark misstänker två fall hos resenärer från Sydafrika. Nu smittspåras alla som befann sig på flygplanet.

I Tyskland har det rapporterats om två bekräftade i Bayern och ett misstänkt fall i västra delen.

I Italien har en flygresenär från Moçambique satts i karantän efter att ha bekräftats smittad med omikron.

I Tjeckien har man hittat ett misstänkt fall av varianten hos en smittad kvinna som flugit från Namibia via Sydafrika och Dubai.

Två personer har bekräftats smittade i Australien. 

Fullt utvecklad brand i radhuslänga i Söderhamn

Tidigt på söndagsmorgonen började det brinna i ett radhus i Bergvik utanför Söderhamn. När polis och räddningstjänst kommer till platsen är det en fullt utvecklad brand. 

– Längan är i princip totalförstörd och går inte att rädda, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC region Mitt. 

De boende i den radhuslänga som brinner har evakuerats och klockan 06:09 påbörjas också evakuering av en annan radhuslänga. 

Varannan förlossningsenhet läggs ner – minskad kapacitet 

Socialstyrelsens register över förlossningsenheter startade 1973 och då fann det 95 kliniker i Sverige. Nu finns det 44 och endast ett fåtal har startats upp under perioden, enligt DN. 

Samtidigt har antalet invånare ökat från åtta miljoner till 10,4 miljoner, en ökning med 28 procent. 

De mindre orterna är särskilt drabbade. Sedan år 2000 har 14 kliniker lagts ner, varav den senaste var 2019 i Karlskoga.

Juholt om frustrationen, coronaviruset och läget för svenskarna

Sydafrika upplever att man straffas för upptäckten av den nya coronavarianten omikron.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.