Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: S lockar unga kvinnor – männen föredrar SD • Dömd sexbrottsling misstänkt för barnvåldtäkt • Photoshoppad bluffkonst såldes på Bukowskis

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Ny Novusundersökning visar: Unga kvinnor föredrar Socialdemokraterna – medan männen helst röstar på M eller SD.

■■■

Den 25-årige mannen har dömts för 58 sexbrott mot barn – eftersom domen överklagats var han ändå på fri fot. Nu misstänks han ha våldtagit ett barn i Stockholm.

■■■

Konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko existerar inte. Ändå har svenska auktionshus sålt deras konst under flera års tid.

■■■

Det här här morgonens viktigaste nyheter.

Dömd för sexualbrott – nu misstänks han för en ny våldtäkt

25-åringen dömdes 2019 till fängelse i ett och ett halvt år för totalt 58 sexbrott mot barn, bland annat våldtäkt, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott. Alla brott begicks över nätet. Gärningarna skedde när mannen var i övre tonåren. 17 barn i åldrarna 8-13 år utsattes. 

Men målet överklagades och mannen har sedan januari förra året varit på fri fot. Först i höst är rättegången inplanerad – och han misstänks nu ha våldtagit ytterligare ett barn.

Enligt uppgift till Aftonbladet var brottsoffret en pojke under 12 år och mannen ska ha fått kontakt med honom via Snapchat.

Ny Novusundersökning – äldre män föredrar SD

Rörelserna mellan partierna är just nu små. Sett till den senaste undersökningen från SVT/Novus går inga förändringar att statistiskt säkerställa. Däremot framgår en tydlig skillnad mellan könen. Unga kvinnor drar vänsterut, medelålders män åt höger – främst till Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Jag kan tänka mig att män överlag kanske värderar invandring och kriminalpolitik lite hårdare och sätter frågorna något högre än vad många kvinnor gör, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshoff till SVT.

Enligt Novus vd:n Torbjörn Sjöström är det jämt skäggmellan SD och M i deras förmåga att locka manliga väljare. Skillnaderna är så små att de är inom felmarginalen.

”Realistikst oljemåleri” var photoshoppade fotomontage

På framträdande svenska auktionshus som Bukowskis och Stockholms auktionshus samt konsthandeln Wasskonst har photshoppad bluffkonst sålts under flera års tid.

Konstverken har signerats av de två påhittade konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko och har av auktionshusen beskrivits i termer av ”realistiskt oljemåleri” och ”utsökt hantverk”.

Och det är framför allt anrika auktionshuset Bukowskis som är den värsta syndaren i sammanhanget – där har lejonparten av bluffkonsten auktionerats ut.

Dess presstalesperson Sara Bourke, säger till SVT att de ”brustit i rutiner” och att det är ett bedrägeri som de kommer polisanmäla.

”Sådant här ska inte få förekomma. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna”, skriver Bourke till SVT.

Läget i svenska EM-truppen: ”Fortsatt en stark oro”

Philip Gadd om läget i Sveriges EM-trupp och fredagens premiär mellan Turkiet och Italien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.