Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Regeringskris hotar efter strandade las-förhandlingar • Madrid stänger ner efter stort smittoutbrott • Efter förgiftningen – Navalnyj ska återvända till Ryssland: ”Inte rädd”

Förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna om las kraschade i natt. LO skyller på C och L – och Sjöstedt förnyar hotet om misstroendeförklaring mot Löfven.

■■■

Madrid stängs ner efter det stora covid-utbrottet i staden.

■■■

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj anklagar Vladimir Putin för att personligen ligga bakom mordförsöket på honom.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Las-förhandlingarna kraschade

Svenskt Näringsliv, LO och PTK - en samverkansorganisation för fackförbund som organiserar tjänstemän anställda inom den privata sektorn - kämpade fram till midnatt. Men förhandlingarna om anställningsskydd, omställning till nytt jobb och en kollektivavtalad a-kassa kraschade. Det blir inget nytt avtal om arbetsrätten.

Enligt avtal mellan regeringen, L och C ska nu i stället Las-utredningen bli lag – men V hotar med att fälla regeringen genom en misstroendeförklaring om så sker.

”Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag”, skriver Jonas Sjöstedt, på Twitter.

Madrid stänger ner efter smittoutbrott

Madrid står för omkring en tredjedel av Spaniens över 130 000 nya fall av covid-19 de senaste två veckorna. Därför har nu den spanska regeringen beordrat en nedstängning av staden och nio angränsande samhällen. 

Inga människor ska få lämna eller komma in i området för nöjesresor. Däremot får man passera de uppsatta gränserna för arbete, skola, läkarbesök eller för att handla.

Navalnyj planerar återvända till Ryssland

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj anklagar Vladimir Putin för att personligen ligga bakom mordförsöket på honom.

I en intervju med tyska Der Spiegel säger Navalnyj att han vet att Rysslands president beordrade att han skulle förgiftas – men att han inte är rädd och att han planerar att återvända till Ryssland.

– Jag påstår att Putin ligger bakom brottet, och jag har inga andra versioner av vad som hände, säger Navalnyj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.