Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Reaktioner efter kungens uttalande om corona: ”Jättemarkering” • Detroit vill straffa Trumps advokat • 2020 varmaste året någonsin i Sverige

Senaste nytt i Expressen TV.

Kungen kallar Sveriges coronahantering för ett misslyckande. Flera experter säger att det är exceptionellt att han uttrycker sig så.

■■■

Detroit vill straffa Trumps advokat Sidney Powell.

■■■

2020 blir det varmaste året någonsin i Sverige, enligt SMHI.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Reaktioner efter kungens uttalande

Kungen kallar Sveriges hantering av coronapandemin för ett misslyckande.

– Jag anser att vi misslyckats, det är ett stort antal som har avlidit helt enkelt, och det är ju fruktansvärt, säger han i SVT:s program ”Året med kungafamiljen”.

Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universietet, säger att den här typen av kritik är mycket ovanlig.

– Det är uppseendeväckande, för det är ovanligt att kungen uttalar sig på det här sättet, säger han i ”Morgonstudion”.

Även Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk damtidning, säger att det är exceptionellt att han är så kritisk. 

– Det är verkligen en jättemarkering mot den sittande regeringen, säger han.

Detroit vill straffa Trumps advokat

Staden Detroit planerar att driva på för sanktioner mot Sidney Powell och andra advokater inblandade i några av de vildaste stämningarna i processerna kring presidentvalet.

”Advokaterna som lämnar in dessa ansvarslösa stämningar som underminerar demokratin måste betala ett pris”, skriver stadens representant David Fink.

Sidney Powell lämnade Trumps officiella advokatteam i november, men har tillsammans med Lin Wood lämnat in stämningar i Michigan, Wisconsin, Arizona och Georgia för att ogiltigförklara valresultatet. Och förlorat allihop. Stämningarna har innehållit några av de vildaste – och enklast att motbevisa – anklagelserna.

2020 varmaste året i Sverige

2020 har varit det varmaste året någonsin uppmätt i Sverige.

En bidragande faktor till rekordtemperaturen är den milda vintern, men samtliga månader har varit ovanligt varma enligt SMHI:s mätningar.

– Hela tio av årets tolv månader har varit varmare än normalt med extra stora avvikelser under januari, juni och november, säger Erik Kjellström till SVT.

Tidigare var 2014 det varmaste året någonsin uppmätt i Sverige, men 2020 ser ut att bli en halv grad varmare enligt SMHI.

Kungen om svenska coronahanteringen: ”Misslyckande”

Hårda orden i SVT:s program ”Året med kungafamiljen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.