Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Pressen ökar på New Yorks guvernör – nya sexanklagelser • Man skjuten till döds av polis i Vällingby • Goda resultat av Astra-vaccin – nu kan Tyskland tvärvända

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

New York guvernören Andrew Cuomos kris förvärras – anklagas för ytterliga sexuella trakasserier.

■■■

En dos av Astra Zenecas vaccin minskar risken för en svår covidinfektion med 90 procent, enligt nya brittiska resultat som Daily Mail rapporterar om.

■■■

Man skjuten till döds av polis i Vällingby – avled på sjukhus i natt.

■■■

Det här är morgonens viktigaste nyheter.

Man sköts av polis – dog i natt

I samband med en kontroll i Vällingby, i västra Stockholm, under lördagskvällen öppnade polisen eld mot en person, vilket Aftonbladet var först med att berätta. 

Kontrollen ägde rum vid 21.30 på lördagskvällen. Polisen skriver att polispersonal blev utsatta ”för ett allvarligt hot”, och att polisen mött hotet genom att skjuta mannen.  

Under morgonen meddelas att mannen avled av sina skador på sjukhus.

– Anhöriga är underrättade, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisen.

Det är oklart om mannen, som misstänks för vapenbrott, avlossat några skott mot polisen.


Goda resultat i Storbritannien av Astra Zenecas vaccin

En dos av Astra Zenecas vaccin minskar risken för en svår covidinfektion med 90 procent, enligt nya brittiska resultat som Daily Mail rapporterar om.

Siffrorna kommer från brittisk sjukvård och har delgetts brittiska ministrar, uppger Daily Mail. Resultaten ligger i linje med en skotsk studie, enligt vilken Pfizer/Biontech och Astra Zenecas vaccin gav ett skydd på 85 respektive 94 procent mot att bli svårt covidsjuk.

I Sverige, liksom många andra EU-länder, används inte Astras vaccin till personer över 65. Det har inte funnits tillräcklig data på hur effektivt vaccinet är för de som är äldre än så, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men Nu kan Tyskland vara på väg att godkänna vaccinet även för 65-plussare, skriver The Guardian.


Andrew Cuomo anklagas för nya sextrakasserier

New Yorks demokratiska guvernör Andrew Cuomos kris fördjupas. På lördagen klev en andra före detta anställd fram i New York Times och anklagade honom för sexuella trakasserier. Charlotte Bennett, 25, som började arbeta för Cuomos administration i mars förra året, säger att guvernören vid upprepade tillfällen ställt intima, personliga frågor till henne. Det ska ha handlat om frågor om hennes sexliv, om hon var monogam i sina förhållanden, om hon någonsin hade varit med en äldre man.

– Jag förstod att guvernören ville ligga med mig. Jag kände mig fruktansvärt obekväm och rädd. Jag undrade hur jag skulle ta mig ur situationen och räknade med att mitt jobb var kört, säger hon till tidningen.

Cuomo meddelar att en utredning har inletts.

– Jag gjorde aldrig några framstötar mot Ms. Bennett, det var inte heller min mening att göra något opassande, säger han i ett uttalande.

Tidigare i veckan gick en annan tidigare medarbetare till guvernören ut på Twitter och anklagade Cuomo för trakasserier.


TV: Personen sköts i samband med en kontroll

På söndagsmorgonen kom beskedet att personen avlidit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.