Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Presidentens anklagelse – efter bränderna i Amazonas • Barn voltade i bil • Klimatkandidaten hoppar av presidentkampanjen

Senaste nyheterna med Expressen TV

I år har Amazonas brunnit vid cirka 73 000 tillfällen – en ökning med 84 procent jämfört med i fjol. Nu anklagar den brasilianska presidenten, Jair Bolsonaro, icke-statliga organisationer för att ha anlagt bränderna.

■■■

Tre personer har förts till sjukhus efter att 15-årig förare försökt köra ifrån polis och voltat ner i ett dike. 

■■■

Guvernör Jay Inslee meddelade under onsdagskvällen, lokal tid, att han hoppar av sin valkampanj för att bli demokraternas presidentkandidat vid USA-valet 2020.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Presidentens anklagelse efter bränderna

Sedan en halvmånad tillbaka rasar kraftiga bränder i Amazonas regnskog. I nuläget handlar det om cirka 9 500 eldar runtom. Totalt under 2019 har det brunnit vid 73 000 tillfällen – en ökning med 84 procent jämfört med i fjol.

Nu har Brasiliens president, Jair Bolsonaro, kommit med en allvarlig anklagelse om brändernas uppkomst. Enligt honom är det icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s, som ligger bakom eldinfernot, skriver the Guardian.

– På frågan om bränderna i Amazonas, som enligt min uppfattning kan ha startats av NGO:s för att de har förlorat pengar. Vad är syftet? Att skapa problem för Brasilien, sa presidenten under ett möte med Brasiliens stålindustriskongress enligt the Guardian.

Greenpeace har lagt fram ett uttalande för att bemöta presidentens anklagelse. De kallar påståendet för ”absurt”.

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagare icke-statliga organisationer för bränderna i Amazonas. Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Tre personer till sjukhus – efter att barn voltat med bil 

Det var när polisen skulle stanna en personbil för en rutinkontroll utmed E4 i höjd med Storvreta under natten till torsdag som föraren valde att inte stanna.

– Han gasade på för fullt men kom inte så långt utan voltade ner i nästa dike i princip.

I försöket att komma i från polisen tappade föraren, en 15-årig pojke, kontrollen över bilen som voltade och hamnade på taket i ett dike.

Föraren fördes till sjukhus i ambulans tillsammans med sina två passagerare, en 14-årig pojke och en 13-årig flicka.

– De fördes till sjukhus för en kontroll men ingen av dem är allvarligt skakade.

Föraren – som är straffmyndig – misstänks nu för olovlig körning och vårdslöshet i trafiken. 

Inslee hoppar av presidentkampanjen 

Under onsdagskvällen, lokal tid, meddelade demokraten Jay Inslee att han hoppar av kampen för att bli presidentkandidat i USA-valet 2020. 

– Det står klart att jag inte kommer bli president, sa Inslee till MSNBC.

68-åriga Jay Inslee, gick starkt ut i valkampanjen och utlovade ett fossilfritt USA under hans tid som president.

Med klimathotet i centrum för sin kampanj lyckades Inslee ta sig till den första omgången av de demokratiska debatterna som hålls inför primärvalen senare i vår.

– Vårt hus brinner, sa han under debatten och citerade svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Trots det har han aldrig legat över 2 procent i valbarometrarna och det är tveksamt om han skulle lyckats ta sig till nästa omgång debatter som hålls i nästa månad skriver AP.

Jay Inslee hoppar av presidentvalskampanjen. Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.