Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Polens varning efter gränskaoset • Stor sökinsats efter försvunnen man • 13-åring misstänks efter skjutning

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Den polska regeringen varnar för en ”väpnad eskalering” vid gränsen till Belarus.

■■■

En 13-åring misstänks efter en skjutning i Upplands Väsby i somras, då en man träffades i huvudet.

■■■

En stor sökinsats efter en försvunnen man pågår i Marks kommun i Västra Götaland.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter.

På måndagen tågade över 1 000 migranter mot gränsen mellan Belarus och Polen. De skrek ”Germany, Germany!” och försökte att ta sig in i EU – men gränsövergången patrullerades av över 12 000 polska soldater.

Under natten har många migranter sovit i tält. Skott har hörts och polska myndigheter varnar för att situation kan leda till en ”väpnad eskalering”. Enligt Polen väntas ytterligare tusentals migranter ta sig till området.

I ett uttalande skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Belarus agerande är ”oacceptabelt” och att de sysslar med ”hybridattack”.

Hundratals migranter vid Polens gräns.

13-åring misstänks efter skjutning

En 13-årig pojke misstänks för mordförsök efter en skjutning i Upplands Väsby norr om Stockholm i somras, då en man sköts i huvudet, rapporterar SVT Nyheter. Mannen överlevde.

Förvaltningsrätten har beslutat att pojken ska tvångsomhänderta och han bor nu på ett SIS-hem, skriver SVT. En äldre tonåring sitter sedan tidigare häktad i ärendet.

– Civilsamhället, och då menar jag föräldrar, vuxna, skola och socialtjänst har alla ett stort ansvar i det här. Att det kan gå så här långt för en pojke i den här åldern, säger Maria Fälth (KD), socialnämndens ordförande i Upplands Väsby, till SVT Nyheter.

Sökinsats efter man

Polisen söker efter en 71-årig man i Marks kommun i Västra Götaland. Efter att de inte hittat honom under natten har de inlett en särskild händelse. Han försvann från sitt hem under ”oklara” omständigheter.

– Vi har sökt med hund och från luften under natten. Sökandet pågår och kommer att intensifieras under de kommande timmarna, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Mannen är 190 centimeter. Polisen vet inte vad han hade för kläder när han försvann.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.