MORGONENS NYHETER: Piloternas skräck: SAS kan sparka strejkande • I dag skriver Sverige på för Nato • Grov misshandel i Stockholm – man till sjukhus

De strejkande SAS-piloterna fruktar att flygbolaget har en hemlig plan: att göra sig av med piloterna i moderbolaget som nu strejkar.

■■■

I dag skriver Sverige på sin ansökan till Nato – nu öppnas för ratificering i de 30 medlemsländerna.

■■■

En man i 25-årsåldern har misshandlats i en lokal på ett industriområde i Stockholm under natten till tisdag. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Facket fruktar hemlig SAS-plan

Nu på morgonen meddelar SAS att bolaget nu ska ansöka om konkursskydd i USA, ett så kallat Chapter 11-förfarande.

Expressen har tidigare berättat att pilotfacket informerat sina medlemmar om misstankarna med flygbolagets planer.  

En rekonstruktion under konkursskydd betyder att SAS under kan kapa bort delar av verksamheten som de betraktar som alltför kostsamma eller mindre lönsamma än andra.

– Jag kan inte utesluta att SAS kommande dagar kommer agera på sånt sätt att man försöker göra sig av med alla befintliga piloter. Det skulle inte förvåna mig. Det är bara nästa steg på den här ledningens plan att krossa fackföreningarna, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening.

Sverige skriver på Nato-avtalet

Utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finländske kollega Pekka Haavisto finns på plats i Bryssel, där de vid lunchtid på tisdagen väntas hålla presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Då ska dessförinnan de 30 Natoländernas ambassadörer ha undertecknat de svenska och finländska anslutningsprotokollen, vilket nu ger de två länderna status som ”blivande medlemmar” – invitees, på Natoengelska.

Därmed banas väg för den ratificieringsprocess då samtliga Natoländer ska godkänna anslutningen även på hemmaplan, i de olika parlamenten. Först när det är gjort, och anslutningsprotokollet arkiverats på rätt ställe i Washington, blir Sverige och Finland fullständiga medlemmar i militäralliansen.

Grov misshandel i Stockholm

Det var vi 04.50 under natten mot tisdag som polis och ambulans skickades till ett industriområde Sätra i Stockholm efter larm om en grov misshandel i en lokal. 

– Det är en man i 25-årsåldern som har blivit utsatt för misshandel. Mannen är förd till sjukhus, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen. 

Skadeläget är för tillfället oklart, enligt polisen. 

Händelsen utreds som grov misshandel, och två män i 20- respektive 25-årsåldern har gripits under morgonen, uppger Fahlströ

Den misstänkta brottsplatsen har spärrats av för en kriminalteknisk undersökning. 

Se även: Stordalen efter kaoset: ”Någon annan får köpa SAS”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.