Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Partitoppens vändning – ställer sig bakom Trump • Kritiken inifrån S mot Löfvens valstrategi • Hallengren: Regioner som vaccinfuskar kan förlora ersättning

Senaste nytt i Expressen TV.

Topprepublikanen Mitch McConnell pekade ut Donald Trump som ansvarig för kongresstormningen, men kan ändå ställa sig bakom honom i nästa presidentval.

■■■

Flera LO-förbund och S-kommunalråd kritiserar partiets strategi inför valet.

■■■

Regioner kan förlora ersättning vid vaccinfusk, varnar socialministern. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Partitoppens vändning – ställer sig bakom Trump

Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, har tvärvänt om Donald Trump.

McConnell anklagade Trump för att vara praktiskt och moraliskt ansvarig för stormningen av kongressen. Trump å sin sida svarade med att kalla McConnell en politisk klåpare och uppmanade det Republikanska partiet att göra sig av med McConnell.

Nu uppger McConnell att han ”absolut” kommer att ge Trump sitt stöd inför 2024 års presidentval, om partiet nominerar honom. 

Kritiken inifrån S mot Löfvens valstrategi

Socialdemokraterna vill göra Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna till ett huvudnummer i nästa års val. 

Partiledningens strategi döms dock ut av både socialdemokratiska kommunalråd och flera LO-förbund. 

Enligt Sifo är S och SD i dag jämnstora bland LO:s medlemmar. I ljuset av det blir en valstrategi som bygger på att utmåla SD som ett hot kontraproduktiv. Det menar Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, som även sitter i partistyrelsen. 

– Man kan inte slå folk i huvudet och tala om vad folk ska tycka och tänka, och sen komma och säga att de ska rösta på en, säger Lindholm.

Flera socialdemokrater som Expressen har varit i kontakt med uttrycker även en oro för att S kommer att fortsätta på en linje som attraherar medeklassväljare i Stockholms innerstad, framför partiets bas ute i landet. 

Hallengren: Regioner som vaccinfuskar kan förlora ersättning

Regioner som inte vaccinerar äldre först riskerar att förlora ersättningen från regeringen. 

Den varningen lyfter socialminister Lena Hallengren efter rapporter om att enskilda och chefer har vaccinerats, trots att de inte tillhör gruppen för den första vaccineringsfasen. 

– Man får inte betalt om man inte följer prioritetsordningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I dagsläget ska det dock inte vara aktuellt att någon region förlorar ersättning för den vaccinering som hittills har utförts, enligt socialministern. 

Såväl LO-fackförbund som socialdemokratiska kommunalråd är kritiska mot Socialdemokraternas strategi inför valet 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.