Panik efter Putins besked: ”Vill inte bli kanonmat”
Putin beordrade under onsdagen en ”partiell mobilisering” och ytterligare 300 000 ryssar kan komma att skickas till fronten i Ukraina.
Bland ryska män som gjort sin värnplikt är många nu oroliga.
– Jag vill inte bli kanonmat, säger en 29-åring Moskvabo, som vill vara anonym, till The Moscow Times.
– Absolut alla är rädda, alla skickar olika information om mobiliseringen. Det är svårt att veta vad som är sant och vad som inte är det. Ingen litar på regimen, säger Evgenij, en 31-årig ryss som bor i Storbritannien, till BBC.
Hård kritik mot FHM från vaccinsamordnaren
I veckan stod det klart att Richard Bergström avgår som nationell vaccinsamordnare.
Nu riktar han skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten – som han tycker är för otydlig i sina vaccinationsrekommendationer.
– Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla, om man nu säger att vaccinationsviljan är låg. Det är klart den är låg om man inte rekommenderar folk att vaccinera sig, säger han till Sveriges Radios Ekot.
Folkhälsomyndigheten säger att de som är nära 65 eller ligger nära andra riskfaktorer kan ta en fjärde dos coronavaccin om de vill, men har ingen rekommendation om att göra det. Det finns heller ingen uttalad rekommendation om att personer under 65 ska ta fjärde dosen, enligt Ekot.
Otydligt, menar Bergström.
– Vi har så otroligt bra data nu på effekt och säkerhet för det här vaccinet, så jag tycker inte att man ska känna någon tvekan överhuvudtaget, säger Bergström till radion.
MP tappar stort ute i landet
Miljöpartiet gjorde på riksdagsnivå ett bättre val än vad väljarundersökningarna skvallrade om inför den 11 september. Men på lokal och regional nivå ser det sämre ut. Partiet ser ut att åka ut ur 33 kommunfullmäktige och sex regionfullmäktige. Det visar SVT:s kartläggning av det preliminära valresultatet.
Sett till de senaste två valen har partiet tappat representation i 13 av 20 regioner. Efter valet 2014 fanns Miljöpartiet representerade i landets samtliga 20 regionfullmäktige. Årets preliminära valresultat ger partiet platser i 7 av 20 regioner. Och samma trend syns också i kommunerna.
En orsak till tappet kan enligt Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, vara att väljarna inte tenderar att stödrösta på samma sätt i kommun- och regionvalen som man gör i riksdagsvalet.