Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Olsen: Fullt möjligt att stoppa coronaviruset – Tegnell: Omöjligt

■■■

Presidentsonen Hunter Biden hotades av vräkning under bråk med svensk myndighet.

■■■

Ledamöter som inte deltar i riksdagens arbete ska kunna få arvodet indraget. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Olsen tror att smittan går att kväva – det tror inte Tegnell

Antalet aktiva fall i Nya Zeeland går att räkna på fingrarna, men det räckte med tre nya smittade i Auckland häromveckan för att tvinga två miljoner invånare att stanna hemma under en tidsbegränsad lockdown.

Strategin refereras ibland till som ”zero covid”, en slags nollvision där smittan ska elimineras.

– Det blev allt tydligare att det är en framkomlig väg, att ha samhället öppet förutsatt att alla ställer upp på att testa, smittspåra och karantänsätta personer, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Olsen tror att det är möjligt att trycka ner smittan genom kraftiga åtgärder – det gör inte statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Nu har vi ett vaccin som kan hjälpa till, men att helt hålla borta den här typen av sjukdom för alltid, om den fortsätter att sprida sig i resten av världen, skulle jag säga är omöjligt, sa han till Expressen tidigare i februari.


Hunter Biden i bråk med svensk myndighet

I februari 2017 flyttade USA:s president Joe Bidens son Hunter Bidens bolag in i den exklusiva kontorsbyggnaden House of Sweden i Washington.

Redan någon månad efter flytten uppstod problem. Hunter ska vid upprepade tillfällen släppt in besökare via en bakväg i strid med säkerhetsreglerna.

Efter att gäster fortsatt bjudits in bakvägen skickade Fastighetsverkets representant ett mejl till Hunter Biden:

”Hjälp oss att hålla byggnaden säker genom att följa House of Swedens regler.”, skriver de i ett mejl som DN tagit del av.

Mejlen fick Biden att sparka bakut och han anklagade personalen på House of Sweden för att vara rasister. 

Sedan han slutade svara på mejlen hotades han av vräkning, men betalade slutligen hyran innan kontraktet hävdes och bolaget flyttade ut.


Riksdagsskolkare ska bli av med arvodet

En riksdagsledamot har ett arvode på 69 900 kronor i månaden. Debatten om riksdagsledamöter som under en period inte deltar i riksdagsarbetet, men ändå kvitterar ut fullt arvode, har pågått under många år.

Samtliga åtta riksdagspartier är nu eniga om att en ledamot ska behöva återbetala arvodet om man utan giltigt skäl fortsätter utebli från omröstningar i riksdagen efter att ha en tillsägelse från talmannen om detta.

– Är man inte på jobbet ska man inte få betalt, säger Sverigedemokraternas vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson till Sveriges Radio Ekot. 

LÄS MER: Riksdagsskolkare ska förlora arvodet Israeliska siffror: Pfizers vaccin skyddar också mot smitta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.