Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Norsk expert: Sverige har inte koll på mutationen • Starka reaktioner efter ryska massgripandena • Fauci om Trump: ”Värsta på 40 år”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Sverige stänger gränsen mot Norge, efter att brittiska mutationen sprider sig. Men den norska experten Steinar Westin tror att mutationen är minst lika utbredd i Sverige som där.

■■■

Många internationella politiker fördömer Rysslands agerande, då 3000 personer greps efter massdemonstrationer i går.

■■■

Smittskyddschefen Anthony Fauci beskriver pressen från Donald Trump och hans administration under pandemin som skrämmande.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Norsk expert: Osannolikt att Sverige inte har fler fall

Sverige kommer att stänga gränsen mot Norge för att förhindra att smittan av den brittiska mutationen, som nu sprider sig i Norge, får större fäste i Sverige. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg i går kväll. Erna Solberg har sagt att hon tycker det är fullt förståeligt att försöka hålla borta muterade viruset.

Den norska experten Steinar Westin, professor i socialmedicin, tror dock att Sverige inte har koll på sina virusvarianter. Till Dagbladet säger han:

– Svenskarna har ju gett upp smittspårning för längesedan. Att de inte har fler smittade än dem de har kopplat till resor från Storbritannien ser jag som osannolikt, säger han.

Han menar att smittan kan vara betydligt mer utbredd i Sverige. Även i Norge trodde man inte att det fanns samhällsspridning av mutationen.

Internationella reaktioner mot Ryssland

Över 3 000 personer greps runtom i Ryssland under gårdagens protester till stöd för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. 

Nu fördömer politiker världen över agerandet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterade händelserna på Twitter under lördagen att hon ”följer med stor oro åtgärderna mot de fredliga demonstrationerna”. Hon skrev också att hon på EU-möte på måndag planerar att diskutera konsekvenser av Rysslands agerande gällande gripandet av Navalnyj.

Fauci om Trump: ”Värsta på 40 år”

Anthony Fauci, USA:s smittskyddschef, har lång erfarenhet av att arbeta med såväl demokrater som republikaner. En erfarenhet som sträcker sig nära 40 år tillbaka i tiden. Men aldrig har han sett ett sådant motstånd mot vetenskapen. 

– Det här är min sjunde administration...  Det har aldrig funnits ett sådant här förakt mot vetenskap. Jag har inte sett något liknande på de nästan 40 åren jag har gjort det här, säger Anthony Fauci i ”The Rachel Maddow Show” på MSNBC.

Brutala bilderna från protesterna i Ryssland

Aleksej Navalnyjs fru och hundratals andra gripna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.