Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Misstänkte spionens mejl: ”Chockartat” • SD-medieprofil spred bild på Strandhälls hus • Oron: Fullvaccinerade smittas

Annie Lööf rasar i förtroende efter politikkaoset • Nooshi Dadgostar når nya nivåer. Ny mätning från Expressen/Sifo.

En 41-årig man misstänks för grovt spioneri mot Sverige – i hittills okända mejl kartlade han regeringens säkerhetstjänst.

■■■

Rebecka Fallenkvist, programledare på SD:s webb-tvprogram Riks, publicerade drönarbilder på Annika Strandhälls hus på Twitter. Strandhäll reagerar nu kraftfullt. 

■■■

Norska oron: Fullvaccinerade på julbordet i Oslo har smittats – omikronvarianten misstänks.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Misstänkte spionens mejl

41-åringen misstänkts för grovt spioneri mot Sverige.

Under sin tid vid en svensk myndighet kartlade 41-åringen regeringens säkerhetstjänst – vilket framgår av mejl han skickat till sin privata adress, rapporterar Aftonbladet.

Bland informationen som 41-åringen begärt ut från den egna myndigheten återfinns säkerhetsrutiner för säkerhetsbolaget Vesper Group, som anlitats av regeringen. Det handlar bland annat om rutiner vid anställningar av personer som ska arbeta på säkerhetsklassade tjänster, men också om dess ”IT-miljö och kryptering”. 41-åringen har också skickat manualer om hur man undgår att upptäckas av utländska underrättelsetjänster.

– Det har varit väldigt chockartat för oss alla, säger chefen på myndigheten till Aftonbladet.

SD-kanalens bilder på Strandhälls hus

En drönare filmar Annika Strandhälls (S) hus ovanifrån och zoomar in på en för säsongen igenbommad pool. 

Klippet har lagts upp på Twitter av programledaren på SD:s kanal Riks, Rebecka Fallenkvist.

Hon skriver: 

”En engagerad tittare skickade detta till mig: Strandhälls lyxbad som hon vägrade betala påfyllningsfakturan för”.

Videon har fått mycket kritik och Annika Strandhäll skriver nu att ”vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild” och ställer sig frågan: ”Vart går gränsen?”

Riks ansvarige utgivare, Dick Erixon, säger att han godkänt publiceringen av en bild på huset, men känner inte till drönarvideon på Twitter.

Strandhälls inlägg har fått stor spridning och hon har fått stöd från bland annat Kristdemokraternas Ebba Busch som menar att Riks gått för långt. ”Det finns gränser som aldrig någonsin får passeras” börjar hennes inlägg med på Twitter. 

Oron: Fullvaccinerade smittas

Alla som deltog vid julbordet i Oslo var fullvaccinerade, ändå har 60 personer bekräftats smittade av covid och de norska hälsomyndigheterna misstänker att det rör sig om omikronvarianten.

– Det tycks vara ett första bevis i Norge på att det här är en mycket smittsam variant, säger smittskyddsdirektör Frode Forland till SVT.

Samtidigt har Sydafrikanska forskare publicerat en studie som visar på den ökade sannolikheten för återinfektion av omikron jämfört med deltavarianten. Det är ännu inte klarlagt hur varianten förhåller sig till vaccin.

Enligt experter i Norge har de som blivit sjuka bara drabbats av milda symtom. 

Julkalendern: Lucka 3

Haven rensas på plast med ny uppfinning. Få glada nyheter i varje lucka fram till jul med Expressens julkalender!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.