Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Senaste nytt.

Sju offer skadades i attacken i Vetlanda – här är gärningsmannens väg.

■■■

SVT/Novus: Tre partier farligt nära spärren.

■■■

Uppgifter: President vill dumpa Pence om han ställer upp igen.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter.

Sju offer i attacken i Vetlanda

Sju personer skadades under gärningsmannens väg genom Vetlanda.

Händelsen rubriceras som mordförsök, och polisen utreder eventuella terrormotiv, men varför vill de inte kommentera.

Gärningsmannen, som enligt Expressens uppgifter är 22 år gammal, gick till attack på fem platser i centrala Vetlanda, i närheten av stationen, enligt polisen. 

En av personerna ska ha skadats på Pressbyrån vid Resecentrum. DN har pratat med vittnen som berättar att gärningsmannen ofta synts till just vid Resecentrum.

Gärningsmannen tog sig också till Gretas blommor på Storgatan i närheten. Mannen ska även ha gått till attack vid Willys på Vitalagatan i närheten av Stortorget.

På torsdagsmorgonen hade polisen ingen ny information.

– Det enda jag vet är att ingen ska ha avlidit. Men jag har inte fått någon uppdatering gällande skadeläget på de drabbade personerna.

Klockan 10.00 kommer Vetlanda kommun hålla en presskonferens, och klockan 15.00 håller polisen en presskonferens.

LÄS MER: Gärningsmannens väg – attackerade sju personer

SVT/Novus: De partierna åker ur riksdagen

I SVT/Novus senaste mätning får Kristdemokraterna 4,1 procent, Liberalerna 3,3 procent och och Miljöpartiet 4,4 procent.

– Småpartierna hamnar någonstans i kläm under det här undantagstillståndet som vi har, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Nu är de alla nära riksdagsspärren, och Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Pandemin präglar den svenska politiken och har ett avgörande inflytande på väljarnas förtroende för partiledarna, visade även en förtroendemätning gjort av Kantar Sifo på uppdrag av Expressen i början av månaden.

LÄS MER: Ny mätning: Tre partier nära åka ur riksdagen

Uppgifter: Trump vill dumpa Pence

Donald Trump överväger att ställa upp i presidentvalet 2024.

Källor nära Trump uppger till Bloomberg att expresidenten starkt överväger att ställa upp, men då troligtvis utan Mike Pence som vicepresidentkandidat. I stället uppges Trumps rådgivare sagt till honom att hitta en kvinnlig eller svart kandidat.

Ett namn som kommit upp under diskussionerna är South Dakotas guvernör Kristi Noem, som på fredag kommer att hålla en insamling på Trumps lyxresort Mar-a-Lago i Florida.

LÄS MER: Uppgifter: Trump vill dumpa Mike Pence 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.