MORGONENS NYHETER: Massiva översvämningar lamslår Tranås • Man skjuten i Rinkeby • Förtroendet rusar för Dadgostar – minskar för Lööf

Ett kraftigt skyfall har lamslagit småländska Tranås. Räddningstjänsten har haft över 100 ärenden under måndagen. ”Jag har aldrig varit med om ett sådant regn”, säger en Tranåsbo.

■■■

En man skottskadades allvarligt i Rinkeby i västra Stockholm i natt. Polisen jagar en eller flera gärningspersoner – som enligt vittnesuppgifter försvann på elsparkcykel.

■■■

Regeringskrisen har minst sagt stuvat om i toppen när det kommer till väljarförtroendet för partiledarna. Det visar julimätningen från Expressen/Sifo, där Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar står för en ovanligt hög ökning.

■■■

Morgonens nyheter – det viktigaste från natten som gått.


Monsterregnet: ”Aldrig varit med om liknande”

På måndagen drog ett kraftigt regnoväder från Storbritannien in över södra Sverige. SMHI hade utfärdat varningar – och på eftermiddag kom skyfallen till Tranås i Småland.

Henrik Nilsson, räddningschef i Tranås, säger att han aldrig varit med om något liknande.

– Under mina tolv år har jag aldrig varit med om ett sådant regn, säger han.

Man skjuten i Rinkeby – allvarligt skadad

Klockan 23.02 på måndagskvällen fick polisen i Stockholm larm om en skjutning i Rinkeby i västra Stockholm. Flera patruller och en ambulanshelikopter sändes till Hällbybacken i Rinkeby där skottlossningen ägde rum utomhus.

En man blev allvarligt skadad i skottlossningen och polisen utreder händelsen som försök till mord. Nu jagas en eller flera gärningsmän.

– De försvann på elsparkcykel, enligt vissa vittnen, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Förtroendet för Dadgostar rusar: ”Kraftig uppgång”

Efter att Vänsterpartiet var med och fällde statsminister Stefan Löfven och hans regering den 21 juni har partiledaren Nooshi Dadgostars förtroende ökat stort bland väljarna, visar Sifos julimätning. I den uppger nu 29 procent av väljarna att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne. Det innebär en ökning med hela 11 procentenheter sedan motsvarande mätning i juni månad. 

Ökningen är närmast oöverträffad.

– Det skulle väl vara i mätningar från 80- eller 90-talet som varit högre i så fall, och då pratar vi Ingvar Carlsson och Palme-mordet. Men jag kan inte minnas att vi sett sådana här ökningar under normala förhållanden, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.