Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Man skjuten till döds i Stockholm • Så rasade Kim Jong-Un i vikt • Ryska krigsfartyg vid norska kusten

En man i 20-årsåldern sköts till döds i Norsborg i Botkyrka söder om Stockholm.

■■■

Bilderna på en betydligt smalare Kim Jong-Un förbryllade omvärlden. Enligt sydkoreanska rapporter ska den nordkoreanske diktatorn ha gått ner 19 kilo genom att slopa tre saker.

■■■

Fem ryska krigsfartyg har observerats utanför Norges kust, uppger norska försvarsmakten på sin hemsida.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter

Man mördad – hittad skjuten på parkering

En stor polisinsats inleddes vid en parkering i Norsborg i Botkyrka under natten mot onsdagen. Polisen bekräftade att en man i 20-årsåldern hade hittats skottskadad på platsen i anslutning till en bil.

Mannen fördes till sjukhus, där han avled till följd av sina skador.

Polisen kunde under kvällen inte slå fast hur mannen fick skadorna. Men tidigt på onsdagsmorgonen bekräftade polisen att mannen hade fått skottskador. 

Ett större område vid parkeringen spärrades av under natten och en teknisk undersökning har genomförts på platsen. Avspärrningarna är på onsdagsmorgonen hävda.

– Det är mycket som tyder på att det är den plats som vi spärrade som av är brottsplatsen, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen. 

Ingen var vid 06.30-tiden på onsdagen gripen för brottet.

Kim Jong-Un rasade i vikt – slopade tre saker

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un gick enligt sydkoreanska underrättelsetjänsten upp omkring sju kilo per år under första tiden som Nordkoreas ledare efter att ha tagit över i december 2011 efter faderns död. Diktatorn ska som mest ha vägt 140 kilo 2020. 

Hans grava övervikt, i kombination med att både hans pappa Kim Jong-Il och farfar Kim Il-Sung dog av hjärtattacker, fick sydkoreanska experter att kalla Kim Jong-Un ”en hjärtattack i vardande”.

Men på de senaste bilderna är Kim Jong-Un betydligt smalare. 

Kim Jong-Un ska enligt sydkoreanska rapporter ha gått ner 19 kilo genom att sluta konsumera schweizerost, hummer och alkohol, något han tidigare åt mycket av.

Fem ryska krigsfartyg – vid norska kusten

Det var vid 12.20-tiden på tisdagen som fyndet gjordes.

Enligt norska försvarsmakten ska havsövervaknings- och ubåtsjaktflygplanet P-3C Orion sett fem ryska krigsfartyg och därefter följt deras resa. De färdades norr om Finnmark, i nordligaste och östligaste Norge.

I gruppen fartyg fanns en Amiralen Gorshkov-fregatt, en ubåtsjägare av Udaloj-klass, en kryssare av typen Slava och två stödfartyg av typen Kaliningradneft och Silva.

Så sent som på måndagen meddelade Ryssland att 20 örlogsfartyg och stödenheter hade lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön. Övningen är del av en större planerad rysk marinövning som också genomförs i Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet. Totalt medverkar över 140 krigsfartyg, enligt ryska försvaret.

I uttalandet från Norges försvarsmakt står det att de fem ryska krigsfartygens resa skedde på lagligt vis.

”De ryska fartygen seglade lagligt på internationellt vatten, men Norge följer alla rörelser i norska närområden kontinuerligt”, skriver försvaret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.