Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Bilförare i krock med buss – allvarligt skadad • Ryssland sjösätter flytande kärnkraftverk • Dambergs svar efter Trumps krav om IS-terrorister

En man har förts till sjukhus med allvarliga skador efter att ha kolliderat med en buss. Busschauffören misstänks nu för vårdslöshet i trafik. 

■■■

I dag sjösätter Ryssland världens första flytande kärnkraftverk – trots varningarna från klimatexperterna. 

■■■

Donald Trump har hotat med att släppa fängslade IS-terrorister till Sverige och andra europeiska länder. Nu svarar Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) på den amerikanska presidentens utspel.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Man förd till sjukhus efter krock med buss

Det var klockan 03.13 som polisen larmades om en trafikolycka i Ängelholm i södra Sverige.

Enligt polisen ska en personbil kolliderat med en buss som stod tvärsöver riksväg 13 och blockerade framfarten på vägen.

– Bussen var inte i trafik utan det verkar som att en ensam busschaufför försökt vända bussen där på vägen, säger Magnus Lefévre.

Föraren i bilen, en man, skadades allvarligt i samband med händelsen och fördes till sjukhus med ambulans.

Busschauffören misstänks nu för vårdlöshet i trafik och vägen kommer under fredagsmorgonen vara avspärrad i väntan på bärgare. 

Ryssland sjösätter flytande kärnkraftsverk 

Under fredagen kommer tre bogseringsbåtar hjälpa fartyget ”Akademik Lomonsov”, utrustat med två kärnreaktorer, ut från hamnen i Murmansk för att påbörja en 5 000 kilometer lång resa längs Rysslands arktiska kust.

Fartyget, som har kallats för ”kärnkraftverkens Titanic”, är tänkt att kunna förse arbeten på isolerade platser med el.

Men trots att rysslands statliga kärnkaftsföretag Rosatom sagt att fartyget är ”praktiskt taget” osänkbart kritiseras sjösättningen av flera miljöorganisationer.

– Ett flytande kärnkraftverk är mycket sårbarare för utomstående hot, så som naturkatastrofer, vilket Fukushima bevisade att även kärnkraftverk på land är sårbara för, säger Konstantin Fomin Greenpeace i Ryssland till Financial Times.

Det flytande kärnkraftverket Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Damberg: ”Vi hämtar inte hem terrorister” 

Donald Trump gjorde under onsdagen ett uttalande där han kräver europeiska länder att frivilligt ta emot de medborgare som nu sitter fängslade i Syrien efter att ha stridit för Is.

– Vi har just nu tusentals fängslade IS-soldater och Europa måste ta ansvar för dem. Tar Europa inte ansvar för dem har jag inget annat val än att släppa dem till sina hemländer, vilket är Tyskland, Frankrike och andra ställen, sa Trump enligt CNN.

Men trots presidentens hot står regeringen fast vid att man inte kommer hämta hem de misstänkta terroristerna.

– Sveriges position är fast. Vi har ingen skyldighet att hämta hem de svenskar som rest ner till Syrien och Irak för att strida för IS. Regeringen kommer inte hämta hem de här terroristerna. Fokuset måste ligga på att dessa personer ställs inför rätta, helst på plats där det finns närhet till bevis och vittnen, säger Mikael Damberg till SvD

Mikael Damberg Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN