Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Om det vore val i dag, skulle det högerkonservativa blocket M, KD, SD nosa på en majoritet i riksdagen, enligt Aftonbladet/Demoskop.

■■■

Efter flera jordbävningar på Nya Zeeland varnades befolkningen för en tsunami – svenska Mimmi berättar.

■■■

I dag, fredag, hålls häktningsförhandling gällande den misstänkte 22-åringen från knivattackerna i Vetlanda.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter.

Demoskop: M största parti

I den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop är Moderaterna största partiet. Just nu har Moderaterna en marginell fördel med 24,5 procent av opinionen, att jämföra med Socialdemokraternas 24,2. 

Ulf Kristerssons parti har med de nya opinionssiffrorna ökat med fem procentenheter under det senaste året. Samtidigt har det högerkonservativa blocket 48,6 procentväljarstöd.

Det rödgröna blocket har 49,3 procent väljarstöd.

LÄS MER: M:s ökning – blir största partiet

Mimmi, 27: ”Hitta högre mark”

Tidigt på fredagsmorgonen, lokal tid, fick tusentals nya zeeländare evakuera efter att tre jordbävningar med magnituder över 7 inträffat utanför Nya Zeelands nordöstra kust. 

”VÄNTA INTE. En farlig tsunami är möjlig”, skrev landets nationella krismyndighet i ett meddelande. En som fick evakuera var svenska Mimmi Bolin, 27.

– Vi var tvungna att avsluta arbetet och hitta högre mark.

13 timmar efter första jordbävningen hävdes varningen. Svenska Ulla Preston bor på den södra delen av nordön. Hon är rädd för att det ska komma fler jordbävningar.

– Wellington ligger mellan samma kontinentalplattor, så risken är att ett till skalv skulle hända här.

LÄS MER: Flera kraftiga jordbävningar utanför Nya Zeeland

Häktningsförhandling med 22-åringen

Polisen har hållit ett första kortare förhör med 22-åringen som misstänks för attackerna i Vetlanda.

Åklagare Adam Rullman har begärt honom häktad på sannolika skäl, misstänkt för mordförsök i sju fall. Häktningsförhandlingen kommer att ske vid Eksjö tingsrätt klockan 10 i dag, fredag.

Eventuella bakomliggande motiv till dådet, såsom eventuella terrormotiv, utreds. Brottsrubriceringen är mordförsök, och många frågor återstår.

– Han är inte hörd i sak. Så därför vill jag inte riktigt heller gå in på vad han lämnat för uppgifter och inställning i det här läget för han är egentligen inte hörd om omständigheterna utan det får ske senare, sa åklagare Adam Rullman under torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.