Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Löfven kräver ”fullständig insyn” i utredningen av flygkraschen • Dödsbränderna i Australien väntas bli värre • Magiska målet i NHL

Stefan Löfven skriver till TT att uppgifterna om att Iran sköt ner planet i Teheran ökar behovet av en skyndsam och transparant utredning. 

■■■

Fredagen i Australien präglas av extrem hetta och oberäkneliga vindar – och bränderna kan växa ännu mer. 

■■■

Den finske målvaktsstjärnan Pekka Rinne gjorde mål i NHL i natt. Att en målvakt gör mål har inte hänt i ligan på sju år. 

Löfven kommenterar flygkraschen 

Planet som kraschade i Teheran kan ha skjutits ned av en iransk robot – av misstag, uppger flera kanadensiska och amerikanska källor. 

Nu kommenterar statsminister Stefan Löfven uppgifterna. Han skriver i ett mejl till TT att han har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Kanada förlorade många medborgare i kraschen. 

”Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder”, skriver Stefan Löfven till TT. 

Donald Trump under kampanjtalet i Ohio i natt.Foto: TONY DEJAK / AP
Anhöriga, kolleger och vänner i Kiev sörjer de ombord som omkom i kraschen. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svår dag väntas i Australien 

På fredagen väntas den intensiva hettan tillta och på flera platser väntas temperaturerna stiga över 40 grader i Australien. 

Flera har blivit uppmanade att evakuera sina hem eller vara uppmärksamma på varningar.

Andrew Crisp är räddningsledare delstaten Victoria, där flera evakueringsvarningar har skickats ut.

– I dag är en dynamisk och farlig dag, säger Andrew Crisp till Reuters.

– Vi har skickat ut en varning och sms:at 240 000 personer, i stort sett i hela östra delen av delstaten. Om du kan ta dig därifrån bör du göra det. Du borde inte röra dig på avlägsna platser eller i skogspartier, fortsätter han.

Förutom hettan som väntas under fredagen varnar myndigheterna i landet även för starka och oberäkneliga vindar kan göra att flera av bränderna ändrar riktning, rapporterar Reuters.

– Det kommer att bli en lång och svår dag, säger Andrew O'Connell vid räddningstjänsten i Victoria till ABC News.

På fredagen väntas den intensiva hettan tillta och på flera platser väntas temperaturerna stiga över 40 grader i Australien. Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

Magiska målet – inte hänt i NHL på sju år

När Nashville gästade Chicago i NHL i natt stod 37-årige Pekka Rinne för något unikt. 

Med 22 sekunder kvar skickade den finländske målvaktsstjärnan iväg pucken från en position snett bakom den egna kassen och kunde till sin glädje se den gå över hela rinken och in i den tomma Chicagoburen.

Det var första fullträffen av en målvakt i ligan sedan 2013.

Rinnes fullträff fastställde slutresultatet till 5-2.

– Jag ska inte ljuga. Det är verkligen en dröm som gå i uppfyllelse. Jag bara höjde mina händer i skyn och försökte se så cool ut som jag bara kunde, säger finländaren.

Rinnes fullträff fastställde slutresultatet till 5-2.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.