Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

Senaste nytt med Expressen TV.

Ett lågstadium i Åstorps kommun stänger – efter en ”omfattande smittspridning”. 

■■■

Dråpslaget mot Donald Trump: Stödet för presidenten har aldrig varit så lågt. 

■■■

Utredningen är klar. EU har gett grönt ljus för att äta mjölmask. 

Smittspridning på lågstadium

Det är en ”omfattande smittspridning” på Hyllinge skola i Åstorps kommun, nordvästra Skåne. Därför har man nu beslutat att stänga lågstadiet från måndag till onsdag i nästa vecka.

– Efter en bedömning tillsammans med Smittskydd Skåne har vi tagit beslut om att stänga lågstadieverksamheten under måndag, tisdag och onsdag. Genom en tillfällig stängning hoppas vi kunna bryta smittkedjan, säger Per-Olof Ganestam, rektor på Hyllinge skola i ett meddelade på Åstorps hemsida.

– Det är vårt beslut nu, men om vi inte får ett förbättrat läge är vi beredda att fatta ett nytt beslut om förlängning av nedstängningen.


Raset för Trump – aldrig varit sämre

Undersökningen, som gjordes av Pew Research Center mellan den 8 och 12 januari med ett underlag på 5 360 röstberättigade amerikaner, visar att stödet för presidenten störtdök efter stormningen av kongressen. Tre av fyra tillfrågade anser att Donald Trump bär en del av ansvaret för våldsamheterna som resulterade i att fem personer dog.

Stödet på 29 procent för Trump, det sämsta han haft som president, är ett av de lägsta en amerikansk president någonsin haft och kan jämföras med Richard Nixon som hade ett stöd på 26 procent när han avgick som president efter Watergate-skandalen.

Anmärkningsvärt är att republikanska väljare står för den stora majoriteten av de förändrade popularitetssiffrorna. När Trump tillträdde som president 2017 ansåg 84 procent av de tillfrågade republikanska väljarna att han gjorde ett bra jobb. Den siffran dök till 60 procent i den nya undersökningen.


Beskedet: OK att äta mask

Mjölmask, eller Tenebrio molitor i larvstadie, äts på flera håll i världen. Insekten har också seglat upp som en klimatmässigt fördelaktig källa till proteiner.

Men frågan om huruvida mjölmasken är säker som mänsklig föda har stått outredd på EU-nivå. Det har inneburit att flera länder förbjudit försäljningen av mjölmasken som föda. Nu rapporterar Guardian att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerheten, EFSA, godkänt insekten som livsmedel.

– Den här första EFSA-riskgenomgången av en insektsart som nytt livsmedel kan bana väg för det första EU-omfattande godkännandet, säger Ermolaos Ververis på EFSA till Guardian.

Mjölmasken säljs redan i Sverige och insekten lyftes redan 2016 av Vinnova som ett klimatsmart proteinalternativ. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.