Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

Professorn berättar att coronaviruset inte sprider sig som de först trodde.

Johan Giesecke och Tom Britton medger: Vi hade fel om immuniteten.

■■■

En kvinna våldtogs utomhus i Sigtuna i natt.

■■■

Svenske Ola Bini i domstol – 1,5 år efter att han greps.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Experterna: Därför hade vi fel

Förre statsepidemiologen Johan Giesecke och matematikprofessorn Tom Britton sa i våras att halva Stockholm skulle vara immuna mot corona. 

Så blev det inte – under hösten blossade smittspridningen upp igen.

– Jag hade önskat att jag hade kristalkulan och kunde förutse bättre. En del saker var inte fel och del saker blev inte rätt. Det är bättre om jag sagt exakt hur det skulle gå. Men så är världen. Ska man inte uttala sig alls? Jag vet inte om det är ett bättre alternativ, säger Tom Britton i ”Morgonstudion”.

I Morgonstudion förklarade Giesecke och Britton att viruset inte betedde sig som någon trott. Orsakerna till att de hade fel var att det spreds i kluster och att det är svårt att förutse människors beteende – hur väl människor följer restriktioner och rekommendationer påverkar smittspridningen.


Kvinna våldtagen utomhus

En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen utomhus i Sigtuna norr om Stockholm.

Hon är nu förd till sjukhus för undersökning.

– 23.47 fick vi veta att en kvinna blivit utsatt för en våldtäkt som vi utreder. Det ska ha skett utomhus på Prästängsvägen, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Polisen har spärrat av en brottsplats. Tekniker har kallats dit. Polisen uppger att kvinnan och gärningsmannen inte är ”obekanta” med varandra, men det är oklart på vilket sätt.

– Hon fördes till sjukhus för undersökning och nu arbetar vi med att få fram exakt vem som kan misstänkas för det här. Det som kommit fram initialt är att de inte är obekanta med varandra, säger Towe Hägg.


I dag går Ola Bini upp i rätten

I 68 dagar sov Ola Bini på en pappkartong i det ecuadorianska fängelset El Inca i huvudstaden Quito. På hans avdelning delade ett 90-tal fångar på tolv madrasser.

Fängelset beskrivs som ett av de bättre i landet, men standarden är låg. 

– Han är ju påverkad av det här. Det var en upplevelse som gav honom ganska svåra problem med sömn och så, säger pappa Dag Gustafsson.

Sedan den 11 april 2019 har Ola Bini varit misstänkt för brott i Ecuador. När han på torsdagen den 3 december går upp i rätten i en förberedande domstolsförhandling är det första gången fallet tas upp i domstol. En domare ska utifrån den bevisning som parterna lägger fram bedöma om fallet ska gå vidare till rättegång.

Gjorde prognos över flockimmunitet - hade fel om omfattningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.