Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Kraftig explosion i flerfamiljshus utanför Stockholm • Åtta döda vid fotbollsmatch i Afrikanska mästerskapen • Danmark nära att nå flockimmunitet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

En kraftig explosion inträffade i Skogås utanför Stockholm under natten mot tisdag. Människor befann sig i huset vid tidpunkten, men ingen skadades. 

■■■

Åtta personer har dött efter det tumult som uppstod under en match i Kamerun på måndagskvällen. Dessutom ska ett 50-tal personer ha skadats. 

■■■

Danmark räknar med att uppnå flockimmunitet inom de närmsta veckorna, säger danska smittskyddsmyndighetens chefsepidemiolog Tyra Grove Krause till TV2. 

Explosion i flerfamiljshus söder om Stockholm 

Under natten mot tisdag inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i Skogås utanför Stockholm. 

– Det ser ut som om att det är någon som har orsakat en explosion. Det är en pågående insats från vår sida med en förundersökning som rör grov allmänfarlig ödeläggelse, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Människor befann sig i huset när explosionen inträffade, men ingen har skadats, enlig Kalliorinne. 

Det är framför allt fasaden som skadats i explosionen. 

– Det förefaller som att det är riktat mot en specifik lägenhet. 

Ingen har gripits. 


Åtta döda efter Kamerun-match 

På måndagskvällen spelade Kamerun mot Komorerna i Afrikanska mästerskapens åttondelsfinal. Matchen spelades i huvudstaden Yaoundé på arenan Stade Paul Biya. 

Trots att bara 80 procent av platserna var tillgängliga på grund av pandemirestriktioner tog sig 50 000 personer in, enligt AP. 

När grindarna till arenan skulle stängas uppstod tumult, enligt vittnen. Åtta personer trampades ihjäl och ett 50-tal personer skadades, enligt Kameruns hälsodepartement.

”Åtta dödsfall har registrerats, två kvinnor i 30-årsåldern, fyra män i 30-årsåldern, ett barn, en kropp som tagits om hand av familjen”, skriver Kameruns hälsodepartement i en preliminär rapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

AP skriver att guvernören för huvudstadsregionen fruktar att dödssiffran kan komma att stiga ännu mer.

– Vissas tillstånd är allvarligt. Vi behöver evakuera dem till ett specialistsjukhus, säger en sjuksköterska till AP. 


Danmark: Når flockimmunitet ”inom de närmsta veckorna”

I slutet av december var smittspridningen i Danmark högst i världen. 

Nu säger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog vid Statens Serum Institut (SSI), som är Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, att man kommer uppnå flockimmunitet inom de närmaste veckorna, skriver TV2.

En hög vaccinationstäckning i kombination med utbredda smittotal, samt att vaccinerade blir smittade uppges vara orsaken. 

– Det kommer att innebära att infektionstalen kommer att sjunka, eftersom det helt enkelt är svårare för virus att hitta mottagliga i vårt samhälle, säger Tyra Grove Krause i ett skriftligt svar till TV2. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.